Pozor: čez Trojane po omejitvah! Plačilni nalog že za povprečno hitrost 107 km/h.

27. 1. 2017
Deli

Od 30. januarja dalje sekcijske meritve med Trojanami in Blagovico. Policija je dobila tudi 42 novih Škod Octavij RS. Obujanje helikopterskega nadzora prometa.

Kot so povedali na tiskovni konferenci Policije in DARS-a, bodo 30. januarja začeli izvajati sekcijsko merjenje hitrosti na avtocesti med Trojanami in Blagovico. Od tega dne bodo tistim, ki bodo skozi trojanske predore vozili prehitro, poslali tudi plačilne naloge. Hitrost na tem odseku je omejena na 100 km/h, kar pomeni, da bo - ob upoštevanju zapovedane tolerance 6 km/h - lahko voznik oglobljen že, če bo po odseku povprečno peljal 107 km/h.

Na trojanskem odseku sekcijsko merjenje hitrosti avtomobilov v okviru pilotskega projekta sicer poteka že od poletja 2015, a zdaj prehaja v zaključno fazo, ko sta Policija in njen partner DARS pridobila vsa potrebna dovoljenja, zato lahko policisti tudi dejansko izvajajo meritve hitrosti in kršitelje ustrezno oglobijo. Meritve bodo konkretno izvajali na petkilometrskem odseku med izvozom Trojane in izhodom iz predora Podmilj, kjer so po sedanjih analizah hitrost 100 km/h prekoračile kar tri petine voznikov.

Obudili bodo tudi helikoptrski nadzor

Poleg sekcijskega merjenja hitrosti bo policija obudila tudi nadzor prometa iz helikopterjev. V helikopterju bo policist-opazovalec, ki bo prometnim patruljam ob cesti pošiljal podatke o kršitvah, stanju prometa in podobnem, ti pa bodo ukrepali v skladu z njimi. Nadzora iz zraka se bodo sicer posluževali predvsem na avtocestah in drugih cestnih odsekih, kjer je običajni nadzor otežen.

Delo policistov na avtocestah bo olajšalo tudi 42 novih Škod Octavij RS, ki so jih prilagodili delu na avtocestah, ki so jih opremili z zmogljivimi opozorilnimi lučmi na strehi ter v maski motorja in zadnjih vratih. V luči na strehi je vgrajena tudi poklopna tabla za izpisovanje sporočil, ki je za policijsko delo na avtocesti nepogrešljiva.

Prvih deset Octavij RS v modro-beli-rumeni barvni kombinaciji so policisti že prevzeli, v dobrem mesecu dni pa bodo predvidoma dobili še preostale.

Vzorec obvestila, ki si ga ne želite prejeti na dom:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja