Predstavljamo: Porsche Design

1. 1. 2011 | Aljoša Mrak
Deli

Vam ime Ferdinand Alexander Porsche kaj pomeni? Ne? ! ? Pa bi vam moralo.

Kot starejši sin legendarnega Ferryja Porscha in izšolani oblikovalec se je namreč podpisal pod obliko legendarnega 911.

Če bi svoje delo končal leta 1963, ko je še prejšnja generacija številnih ljubiteljev športnih avtomobilov na predstavitvi na frankfurtskem salonu cedila sline po veličastni, a tako preprosti obliki karoserije njihovega najbolj znanega športnega avtomobila, bi bil v zgodovini zapisan kot eden velikih. Toda oblikovalska žilica mu ni dala miru!

Zato je leta 1972 ustanovil svoj oblikovalski studio, poimenovan Porsche Design, in ga dve leti kasneje preselil v avstrijski Zell am See. Slavni priimek in povedno ime sta studio takoj izstrelila med elitne, čeprav delajo povsem drugačne stvari, ki z avtomobilizmom nimajo veliko skupnega.

V isti sapi priznavajo, da je polovica kupcev njihovih izdelkov tudi lastnikov avtomobilov Porsche, a da se trend počasi spreminja. Pritegne jih preprosta, funkcionalna in s tehniko povezana oblika, ki je tako značilna za Profesorjevo oblikovanje (kot tudi imenujejo danes 75-letnega F. A. Porscha) in delo njegovih sodelavcev.

V 106 njihovih trgovinah po vsem svetu lahko kupite od svinčnika do očal, od zapestne ure (leta 1980 prva iz titana! ) do orodja, od fotelja do pralnega stroja, od luči do kozarcev, od oblek in športnih copat do telefona. Lotili so se celo vlakov in gondol! Oblikovali pa so tudi nove Elanove smuči, na kar smo lahko zelo ponosni.

Bodite pozorni na ime Elan Amphibio – by Porsche Design.

Aljoša Mrak, foto: tovarna

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja