Predstavljen Jaguar XE

10. 9. 2014
Deli

Jaguar je v Londonu premierno izbranim srečnežem predstavil svoj novi najmanjši model XE. Med drugim bo ponujal tudi V6 motor z dodatnim kompresorskim polnjenjem, ki zmore 340 'konj' in od 0 do 100 km/h pospeši v manj kot 5 sekundah.

Razen tega bo v ponudbi tudi nov dvolitrski turbodizelski motor (iz družine Ingenium), katerega vsebnost izpusta je zgolj 99 g CO2 na kilometer. Za njegovo lahko gradnjo karoserije so ga zasnovali s številnimi aluminijevimi sestavnimi deli, kar je prvič v premijskem višjem srednjem razredu. Zagotavljajo, da bo nudil odlične zmogljivosti, zanesljive vozne lastnosti ter prepričljivo udobje . Oblikovan je jaguarjevsko klasično, zasnova je prav takšna, z vzdolžnim motorjem spredaj in pogonom na zadnji kolesi. Doslej je med vsemi Jaguarjevimi modeli z najboljšim aerodinamičnim količnikom, zgolj 0,26. Ponudili bodo povsem intuitivno upravljanje novega info zabavnega sistema. Britanci so zasnovali tudi nov varnostni sistem Intelligent Actvie Safety.

Pričakujemo lahko, da ga bo slovenski uvoznik Summit Avto pričel prodajati v začetku prihodnjega leta, osnovna cena bo okoli 35.000 evrov. Več podrobnosti bo Jaguar objavil na letošnjem pariškem Mondial de l'Automobile, kjer bo tudi uradna premiera.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja