Prelaz Pavličevo sedlo po novem odprt vse leto

14. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli
Prelaz Pavličevo sedlo po novem odprt vse leto (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Cesta bo tako v zimskem času odprta prvič po letu 2001.

Slovenija in Avstrija sta pred dnevi dosegli dogovor, ki bo močno olajšal življenje prebivalcem Zgornje Savinjske doline in Logarske doline. Državi sta se namreč dogovorili, da bo cesta čez 1.339 metrov visok prelaz Pavličevo sedlo z letošnjim letom ponovno postala prevozna tudi v zimskem času. V sklopu dogovora je bilo dogovorjeno, da bo za prevoznost ceste tako na slovenski, kakor tudi na avstrijski strani skrbel koncesionar RS za infrastrukturo, podjetje VOC Celje, ki bo posledično podpisalo ločeno pogodbo o sodelovanju tudi s Koroško deželo.

Odločitev za zaporo ceste v zimskem času je bila sprejeta 6. julija 2001, ko sta takratni predsednik vlade RS, Janez Drnovšek in avstrijski zvezni kancler Wolfgang Schüssel otvorila 7,4 kilometra dolg odsek prenovljene ceste ter novo poslopje za potrebe izvajanja mejne kontrole na mejnem prehodu. Cesta pa je bila na tem odseku speljana že precej pred tem, leta 1894, ko je bila dograjena cesta iz Luč proti Debrski dolini in s tem vzpostavljena povezava med Solčavo ter Železno Kaplo.

Tako Avstrija, kakor tudi Slovenija predvidevata, da bosta s sprejeto odločitvijo pomagali tudi nadaljnjemu razvoju turizma in gospodarstva v omenjeni regiji.

Jure Šujica

Foto: Arhiv AM