Premagana dva rekorda

23. 3. 2016
Deli
Premagana dva rekorda (foto: Newspress)
Newspress

Sodelavcem v projektu London Hydrogen Network Expansion (LHNE) je uspelo osvojiti dva rekorda v dolžini vožnje z avtomobilom na vodikove gorivne celice.

V sodelovanju s partnerji so osvojili rekord v dolžini vožnje v Veliki Britaniji z eno polno posodo vodika, s katero so prevozili 400 milj oziroma 644 kilometrov, premagali pa so tudi rekord v najdaljši neprekinjeni vožnji z avtomobili na gorivne celice nasploh. V šestih dneh so namreč prevozili 6.096 milj oziroma 9811 kilometrov.

Rekorda so s športnim terencem na gorivne celice Hyundaijem ix35 Fuell Cell dosegli v okviru "Vodikovega tedna" med 11. in 18. marcem, ki je bil namenjen seznanjanju javnosti o okoljskih dobrobitih avtomobilov s pogonom na gorivne celice.

Projekt LHNE so sicer leta 2012 ustanovili, da bi v Londonu in jugovzhodu Anglije razvili prevozni sistem, ki bi deloval na vodik. Prizadeva si za uvajanje vozil s pogonom vodik, vključno z gorivnimi celicami, največji izziv pa je širitev omejene mreže polnilnih postaj. V Veliki Britaniji so namreč trenutno le štiri polnilne postaje za vodik, a naj bi jih v naslednjih dvanajstih mesecih zgradili vsaj še dvanajst.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja