Prenovljeni Ford Focus v Ženevi

24. 2. 2014
Deli

Ford bo na avtomobilski razstavi v Ženevi predstavil temeljito prenovljenega Focusa.

Nova maska in nekaj drugih malenkosti na zunanjosti ter povsem spremenjena armaturna plošča s sodobnim infozabavnim sistemom Sync 2 bodo Focusa temeljito prenovili, dva 1,5-litrska motorja pa bosta omogočila boljše številke glede normne porabe in vsebnosti izpuha.

Novi 1,5-litrski turbodizel (nadomestil bo 1,6-litrskega) bo imel kar tri različice zmogljivosti in za 19 odstotkov boljšo normno porabo. Moč motorja bo 70, 77 in 88 kilovatov (95, 105 in 120 'konj'). Tudi novi 1,5-litrski turbobencinec nadomešča dosedanji motor, večji za 100 'kubikov', a bo enako zmogljiv kot dosedanji (150 in 180 'konj'). V ponudbi ostajata trivaljni enolitrski bencinski EcoBoost in dvolitrski turbodizel.

Ford se je pri prenovljenem Focusu najbolj posvetil prenovi notranjosti. Nova zasnova armaturne plošče je po besedah Fordovcev sledila zahtevam kupcev. Tako je zdaj precej manj upravljavskih gumbov na sredinskem delu armaturne plošče, opazno večji pa je zaslon infozabavne naprave. Ta je zdaj osempalčni in občutljiv za dotik. Novi rod Fordovega programa, ki podpira infozabavnost, se imenuje Sync 2 in omogoča še enostavnejše upravljanje funkcij (naprava recimo ponudi seznam restavracij, če ji povemo, da smo lačni), a slovenščine ne podpira, govorni ukazi bodo lahko v devetih evropskih jezikih.

Ford bo Sync 2 najprej predstavil na kongresu Mobile World Congress v Barceloni (24. februarja), teden dni kasneje pa prvi avtomobil s to novostjo, Focusa, na salonu v Ženevi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja