Otroci, previdno na cesti tudi med počitnicami

15. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Pred začetkom poletnih počitnic je Agencija za varnost v prometu za osnovnošolce pripravila zanimiv priročnik, ki bo mladim pomagal pri varnem ravnanju v prometu.

Konec šolskega leta se nezadržno bliža, česar se verjetno najbolj veselijo predvsem dijaki srednjih in učenci osnovnih šol, ki jih čakata dobra dva meseca počitnic in brezskrbnosti. Slednji bodo zato veliko prostega časa namenili igri na prostem in bodo posledično veliko preživeli na cesti. Tega se zavedajo tudi na Agenciji za varnost prometa, kjer so s poudarkom na mladih pripravili kampanjo z naslovom »Cesta je razred zase!«.

Čeprav je akcija namenjena učencem osnovnih in dijakom srednjih šol ter njihovi varnosti, pa je nekoliko večja pozornost vseeno namenjena učencem zadnje triade osnovne šole in učencem sedmih razredov. Zanje so namreč na AVP pripravili stripovsko knjižico avtorja Davida Krančana z naslovom Poljub po nesreči, s katero želijo mladim na zabaven, a hkrati poučen način predstaviti prometno-varnostne tematike.

Strip na voljo tudi v digitalni obliki

V knjižici, ki so jo na AVP razdelili vsem sedmošolcem na skupno 454 šolah po vsej Sloveniji, se je avtor osredotočil na štiri dejavnike, ki tudi med mladimi predstavljajo največjo nevarnost na cesti: droge, alkohol, hitrost in uporaba mobilnega telefona. Mlade tako spodbuja k ničelni toleranci do nedovoljenih substanc in alkohola ter drugih nevarnosti tako zdaj kot čez nekaj let, ko bodo v prometu aktivni tudi kot vozniki motornih vozil. Hkrati avtor poziva mlade k uporabi kolesarskih čelad in opozarja glede nevarnosti uporabe slušalk v prometu, zaradi česar se zmanjša sposobnost dojemanja okolice in prav tako postaja vse večji problem med mladimi.

V sklopu akcije »Cesta je razred zase!« so sicer na AVP v sodelovanju z Osnovno šolo Maksa Pečarja v Ljubljani za sedmošolce pripravili delavnico in tekmovanje v nagradnem kvizu. Dogodka sta se udeležila tudi direktor AVP, magister Igor Velov, in David Krančan, avtor zgoraj omenjenega priročnika, do katerega so pri AVP povezavo objavili tudi na spletni strani. »S stripom Poljub po nesreči smo želeli mladostnike na zabaven način opozoriti na nevarnosti in tveganja v prometu in jim pokazati, kaj lahko za lastno varnost naredijo sami. Upam, da bodo med prebiranjem peripetij Lučke Mrak in Miha Maha uživali in strip delili s prijatelji.«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja