Pri Volvu bodo nove tehnologije preizkušali, še preden jih bodo razvili

31. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli

Pri tem si bodo pomagali z očali za obogateno resničnost.

Razvoj novih avtomobilov in tehnologij je danes drag, zahteven in dolgoročen proces, zaradi česar proizvajalci potrebujejo več let od tega, da začnejo razvoj novega avtomobila, do tega, da ga predstavijo javnosti in potencialnim kupcem. Tako je na primer tudi pri Volvu, kjer pa na tem področju že pripravljajo korenite novosti. Pri razvoju novih vozil oziroma prototipov si bodo namreč od zdaj pomagali s tako imenovano navidezno resničnostjo.

Volvo je namreč pred kratkim prek lastnega sklada, namenjenega za vlaganje v inovativna zagonska podjetja, podprl finsko podjetje Varjo, specializirano za izdelavo očal za obogateno resničnost. Obe strani sta tako skupaj razvili očala, ki omogočajo vožnjo po običajnih cestah, a tako dogajanju na cesti 'dodajo' virtualne podobe, na katere se morata tako voznik kot avtomobil odzivati, saj jih oba zaznata kot resnične objekte.

Vloga za patent že oddana

Pri podjetju Varjo pravijo, da so izdelana očala najbolj dovršen tovrsten izdelek do zdaj, za kar se lahko zahvalijo tudi vgrajeni kameri visoke ločljivosti, dovršen sistem za sledenje gibanju očes voznika pa pomaga pri ocenjevanju uporabe novih tehnologij oziroma koliko so te moteče za voznika. Hkrati bo ta tehnologija pomagala, da bo posamezne tehnologije mogoče preizkušati še v fazi izdelave na risalnih deskah.

»Že od začetka je bila naša vizija ustvariti izdelek, ki lahko brezhibno združi resnično in virtualno,« je povedal Niko Eiden, ustanovitelj in generalni direktor podjetja Varjo. »Izjemno napredni načini, s katerimi Volvo Cars uporablja XR-1, kažejo, da tehnologija podjetja Varjo omogoča stvari, ki so bile prej nemogoče. Skupaj z Volvom smo začeli novo obdobje v profesionalni mešani resničnosti.« Da pa ne gre le še za eno izmed tehnologij, ki se bodo sčasoma izgubile, dokazuje to, da so nova očala XR-1 že predstavljena na razstavi obogatene resničnosti Augmented Reality World Expo v Santa Clari v Kaliforniji, hkrati pa je bil že vložen patent za uporabo tovrstne tehnologije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja