Prihaja avtonomni Hyundai Ioniq

21. 11. 2016
Deli

Hyundai je v Los Angelesu napovedal študijo povsem avtonomnega Ioniqa. Dva primerka si bomo lahko januarja v okviru sejma elektronike CES ogledali med vožnjo na cestah Las Vegasa.

Avtonomni Hyundai Ioniq se na zunaj ne razlikuje močno od serijskih Ioniqov, je pa, kot pravijo Korejci, eden redkih samovozečih avtomobilov, ki deluje s pomočjo laserskega radarja lidarja, ki je vgrajen v sprednji odbijač, namesto na strehi, zato je videti kot dejanski avtomobil in ne kot laboratorij na kolesih.

Pri razvoju sistema za avtonomno vožnjo so si prizadevali, da bi bil čim bolj preprost, kar so dosegli z uporabo radarja, ki ga v serijskih avtomobilih uporablja radarski tempomat Smart Cruise Control, in video kamer sistema za zadrževanja vožnje na voznem pasu Lane Keep Assist, ki so jih povezali z laserskim radarjem. Hyundai razvija tudi lastni operacijski sistem, ki bo potreboval manj računalniških zmogljivosti in bo cenovno ugoden, zato bo dosegljiv tudi povprečnim kupcem avtomobilov.

Lidar bo v sistemu za avtonomno vožnjo sicer namenjen ugotavljanju položaja vozil in objektov v neposredni okolici. Radar bo ugotavljal relativno lokacijo in hitrost objektov pred vozilom, tri video kamere bodo zaznavale bližino pešcev, oznake na cesti in prometne znake, GPS antena bo služila ugotavljanju lokacije vozila, radar za ugotavljanje predmetov v mrtvem kotu bo omogočal varno prehajanje med pasovi, digitalni zemljevidi v sistemu pa bodo omogočali ugotavljanje značilnosti terena, po katerem bo vozil avtomobil.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"