Prihaja sistem za zaznavanje udarnih jam

13. 6. 2015
Deli
Prihaja sistem za zaznavanje udarnih jam (foto: Jaguar Land Rover)
Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover je predstavil projekt, v okviru katerega raziskuje zaznavanje in predvidevanje udarnih jam na cesti ter izmenjavo o njihovi nevarnosti med avtomobili.

V okviru projekta "Opozorilo na udarne jame" bi radi razvili sistem, ki bi voznikom olajšal izogibanje udarnim jamam, ki jim lahko močno poškodujejo vozila in povzročijo visoke nepotrebne stroške ali celi prometne nezgode. Vozila bi s pomočjo svojih sistemov zaznala udarne jame in njihovo globino, potem pa bi podatke preko računalniškega oblaka delila upravljavci cestišč in drugimi avtomobili. S tem bi drugim voznikom omogočila, da bi zmanjšali hitrost in bili bolj pozorni, avtomobil pa bi lahko nevarnim razmeram prilagodil tudi vzmetenje.

Raziskovalci bodo v prihodnji fazi projekta eksperimentalni Range Rover Evoque, ki je opremljen z stereo digitalno kamero za opazovanje območja pred vozilom, nadgradili še s tehnologijo za zaznavanje površine cestišča. Kot pravijo, trenutno lahko najbolj natančne podatke zberejo, ko avtomobil že zapelje čez udarno jamo ali pokrov jaška, s skeniranjem cestišča pred njim pa bi radi izboljšali natančnost odkrivanja in predvideli stopnjo udarnih jam še preden avtomobili zapeljejo čeznje. Ti podatki so ključnega pomena tudi pri razvoju avtonomnega avtomobila.

Jaguar Land Rover pri projektu sodeluje tudi z oddelkom za inovacije mestnega sveta v Coventryju, saj bodo preverili tudi možnost izmenjave podatkov o stanju cestišč med avtomobili in cestarskimi službami.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja