Prihajajoči Defender ključnega pomena za prihodnost znamke Land Rover

28. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli

Temu primerna naj bi bila tudi njegova predstavitev, kakršne naj do zdaj še ne bi videli.

Letošnje leto bo za znamko Land Rover brez dvoma eno izmed prelomnih. Po več kot sedmih desetletjih od predstavitve prve generacije modela Defender namreč na trg prihaja njegov naslednik. Njegova predstavitev je napovedana za letošnjo jesen, sodeč po prvih fotografijah zamaskiranega prototipa, pa bo imel s predhodnikom le malo skupnega.

Po poročanju britanskega avtomobilskega portala Autocar naj bi prihajajoči novinec hkrati predstavljal ključno novost pri preporodu znamke. Ta je namreč od leta 2008 skupaj z Jaguarjem v lasti indijske znamke Tata, po več letih uspešne rasti pa zadnje čase obe beležita precej skromne rezultate in celo upad prodaje vozil, zaradi česar že izvajajo različne varčevalne ukrepe, v sklopu katerih naj bi v prihodnjem letu in pol privarčevali 2,5 milijarde funtov oziroma slabe tri milijarde evrov.

Posodobitve tudi pri Jaguarju

Novinec – na voljo bo v kar 12 različicah – pa že zdaj zaradi svojega videza prejema številne kritike ljubiteljev predhodnika oziroma vseh prvih štirih generacij, kar vsekakor ni voda na mlin vozilu, od katerega se pričakuje tako veliko. Mu bosta pa zato pri prodaji in morebitnem bodočem uspehu znamke zagotovo pomagala pred kratkim predstavljeni Evoque, ki na trg prihaja spomladi, in Discovery Sport, katerega prihod je napovedan nekoliko pozneje.

Jaguar na drugi strani letos napoveduje prihod močno prenovljene najmanjše limuzine, modela XE. Temu bo pozneje sledil še nekoliko spremenjeni večji brat, XF, ljubiteljem hitrih športnih terencev pa bo verjetno najbolj všeč model F-Pace SVR, s katerim bo Jaguar konkuriral modelom, kot so BMW X6M, Mercedesov GLC 63 AMG in Porsche Cayenne Turbo.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja