Prihodnja generacija BMW i8 bi lahko imela bencinski štirivaljni motor

13. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli
Prihodnja generacija BMW i8 bi lahko imela bencinski štirivaljni motor (foto: BMW)
BMW

Še vedno pa bo avtomobil ostal hibrid, pri čemer o novostih na področju električnega pogonskega sklopa še ni govora.

S prihodom modela i8 na trg je BMW nedvomno požel veliko pozornosti. Šlo je namreč za izredno futuristično oblikovan avtomobil z videzom superšportnika, hkrati pa tudi za enega izmed prvih hibridnih in posledično najbolj naprednih športnih avtomobilov na svetu. Kljub temu pa je prvotno navdušenje vseeno nekoliko usahnilo, ko so postali znani tehnični podatki in sposobnosti avtomobila, od katerega je javnost – glede na njegovo ceno – vseeno pričakovala nekoliko več.

Od predstavitve avtomobila je minilo že pet let in ena manjša prenova, zato so  vse glasnejše govorice o njegovem nasledniku. Ta pa zna, kot kaže, kar nekoliko razočarati tiste, ki so pričakovali še nekoliko čistejši ali celo električen avtomobil. Po podatkih spletne strani bmwblog.com naj bi namreč BMW za naslednjo generacijo hibridnega športnika pripravljal 'zgolj' nov bencinski motor, ki naj bi od zdaj namesto treh 'vseboval' štiri valje.

Z novim bencinskim motorjem naj bi se posledično občutno povečala moč motorja. Ta trenutno znaša 362 'konjev' (266 kilovatov), po novem pa naj bi narasla na okoli 450 'konjev' (331 kilovatov), vse to pa na račun bencinskega motorja. Elektromotor naj bi namreč ostal nespremenjen, če pa se bo to res zgodilo, bi lahko povzročilo veliko nejevolje tako med ljubitelji hitrih avtomobilov kot tudi hibridov, saj bi ta poteza v času razcveta električnih in hibridnih avtomobilov vseeno pomenila manjši korak nazaj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja