Dva prikazovalnika hitrosti na Dolenjskem zmanjšala povprečno hitrost za 2 km/h

7. 9. 2017 | Jure Šujica
Deli

Namen prikazovalnikov je zmanjšati hitrost in delež prehitrih voznikov ter s tem povečati varnost na kritičnih območjih naselij brez represivnih ukrepov.

Včeraj so v dveh dolenjskih občinah, Šmarješke toplice in Novo mesto postavili dva prikazovalnika hitrosti, s katerima nameravajo zmanjšati povprečno hitrost na izbranih odsekih cest. Merilnika hitrosti sta bila sicer postavljena v sklopu akcije »Skupaj umirjamo promet«, v kateri že drugo leto zapored slovenske občine v sodelovanju s podjetjem Sipronika in Zavarovalnica Triglav postavljajo prikazovalnike hitrosti »Vi vozite« MPH50.

Razlog za postavitev tovrstnih prikazovalnikov je dejstvo, da se velik delež hujših prometnih nesreč, kar 46%, zgodi v naseljih, kjer so najbolj ogrožena skupina v prometu ravno pešci – med njimi tudi šolarji – večinoma pa je razlog za prometne nesreče ravno prevelika hitrost. Da so omenjeni prikazovalniki učinkoviti, lahko razberemo iz statističnih podatkov, ki kažejo, da se je povprečna hitrost voznikov na odsekih, kjer so prikazovalniki hitrosti postavljeni, zmanjšala za 2 km/h, delež prehitrih voznikov pa za 4 odstotke.

Merilnik hitrosti

Nova merilnika, katerih postavitev sovpada z začetkom šolskega leta, se tako nahajata na Seidlovi cesti tik ob Osnovni šoli Center Novo mesto in pa na regionalni cesti ob vstopu v naselje Šmarjeta v občini Šmarješke Toplice.

Ukrep za zmanjšanje hitrosti podpirajo tudi v kolesarskem klubu Adria Mobil, kjer sicer trenira 50 predšolskih in osnovnošolskih otrok, ki so zaradi narave treningov še dodatno izpostavljeni nevarnostim na cesti. Sicer pa to niso zadnji prikazovalniki, ki bodo postavljeni v sklopu akcije, poleg 22 že postavljenih bo do konca leta na kritičnih točkah po slovenskih občinah postavljenih še dodatnih osem.

Jure Šujica

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja