Projekt Očistimo naše gore zaključuje 8. leto delovanja z akcijo na Rašici

29. 9. 2017 | Jure Šujica
Deli

V osmih letih od začetka projekta je planincem s skupnimi močmi uspelo zbrati 29 ton smeti, od tega eno tono letos.

Čistilna akcija, katere glavni pokrovitelj je Zavarovalnica Triglav, je od svojega začetka pridobila skupno 36.000 posameznikov. Ti svoje zanimanje za projekt izkazujejo  z udeleževanjem akcij in podporo preko spleta. Hkrati je namen akcije tudi spodbujanje posameznikov in družin, da (varno) preživljajo prosti čas v gorah. Da bi se teh akcij udeleževalo čim več ljudi, jim organizatorji akcije pred začetkom prireditve podeljujejo majice, rokavice in biorazgradljive vrečke, s katerimi še lažje poberejo smeti, ki so jih odvrgli neodgovorni pohodniki.

Uspešnost akcije pa se ne kaže zgolj v čistejših pohodniških poteh, ampak tudi v obliki uspešnega sodelovanja z drugimi organizacijami. Letos so tako sodelovali z Gorsko reševalno zvezo, ki je s pomočjo projekta in Zavarovalnice Triglav nadgradila sistem za reševanje v gorah sarOS. Z njim bodo v prihodnje lahko še hitreje in učinkoviteje iskali morebitne ponesrečence ter skrajšali čas, ki ga potrebujejo, da ponesrečencu zagotovijo ustrezno zdravniško oskrbo.

Slovenska transverzala v enem dnevu

Za konec letošnje akcije Očistimo Slovenijo pa so se organizatorji povezali še z enim projektom, Slovenska transverzala v enem dnevu. Gre za projekt, v katerem udeleženci prehodijo, prekolesarijo ali pretečejo skupno 600 kilometrov poti med Mariborom in Ankaranom. Anže Kristan, pobudnik projekta, ob tem dodaja: »Slovenska planinska pot je eden najbolj obremenjenih delov našega planinskega sveta, saj zajema najzanimivejše in s tem najpopularnejše vrhove ter markirane poti. Priljubljenost pa ima seveda svoj davek: veliko število obiskovalcev in s tem večjo obremenjenost okolja.« S povezovanjem projektov tako lahko še več ljudi pozovejo k odgovornejšemu ravnanju v gorah.

Zaključek akcije bo letos tako potekal v soboto, 30. septembra, s pohodom na Rašico, kamor bodo pohodniki lahko ob 9. uri zjutraj. Organizatorji so zanje pripravili štiri izhodišča na lokacijah Srednje Gameljne (trgovina Mercator), vas Rašica, vas Dobeno (kmetija Anžin) in Selo pri Vodicah. Udeleženci naj bi na cilj prišli ob 10.30, kjer jih bo pričakala malica, najboljši nabiralci odpadkov pa bodo tudi nagrajeni. Za tiste, ki jim pohod ne bo zadostoval, pa so organizatorji pripravili zabavni biatlon in tirolsko žičnico. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše, za katere so pripravili ustvarjalne delavnice in druge aktivnosti, s pomočjo katerih se bodo učili spoštljivega odnosa do narave.

Jure Šujica

Foto: Zavarovalnica Triglav

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja