Prvi model samostojne znamke Cupra je Ateca

22. 2. 2018
Deli

Seatova špoortna znamka Cupra, ki se je danes osamosvojila, je predstavila tudi svoj prvi avtomobil. To ni Ibiza, kot smo poročali včeraj, ampak Ateca, ki se ji je pridružil dirkalnik prvenstva TCR na osnovi Seata Leona.

V Cuprinih prodajnih prostorih, ki jih bodo uredili v 260 posebej izbranih Seatovih salonih po vsej Evropi, bomo torej lahko najprej videli Cupro Ateco. Opremili so jo s precej silovito tehniko, saj je v njenem osrčju dvolitrski motor TSI z močjo natanko 300 'konjev', ki prek športno nastavljenega sedemstopenjskega menjalnika DSG prenaša moč na vsa štiri kolesa. Za enega najsodobnejših bencinskih motorjev je značilen močan in globok zvok, opremljen pa je tudi s filtrom trdnih delcev za Ottove motorje. In kakšne so zmogljivosti? Cupra Ateca v zgolj 5,4 sekunde doseže 100 kilometrov na uro in pospeši do 245 kilometrov na uro.

Na zunanjosti s poudarki bleščeče črne barve izstopa predvsem velik Cuprin znak. Notranjost je v precejšnji meri urejena v prestižni alkantari, prešiti s sivimi nitmi. Sivo prešito je tudi usnje na volanskem obroču in prestavni ročici, tudi tu prevladuje Cuprin znak, ki voznika ob vžigu motorja pozdravi na zaslonu infozabavnega sistema.  

Cupra je predstavila svoj prvi dirkalni avtomobil, na Seatu Leonu zasnovano Cupro TCR, s katerim bodo v sezoni 2018 nastopali na prvenstvu turnih avtomobilov TCR. Poleg tega so predstavili Seata Leona Cupro R ST, karavansko izvedbo Cupre R, ki jo poganja 300-'konjski' motor 2.0 TSI, moč pa se prek menjalnika DSG tudi tu prenaša na vsa štiri kolesa. Avtomobil bodo začeli prodajati konec leta, pokazali pa ga bodo tudi na avtomobilskem salonu v Ženevi.