Prva Toyota Supra prodana za 2,1 milijona dolarjev

28. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli

Prevedeno v evre: 1,84 milijona.

Da so avtomobilski navdušenci za določene avtomobile pripravljeni plačati tudi po več milijonov evrov smo že vajeni. Navadno gre v tem primeru za redke klasične avtomobile, sem in tja pa se za takšne zneske prodajajo tudi novi avtomobili izdelani po specifikacijah kupca (kar radi počno pri Ferrariju) ali pa za najbolj zmogljive športnike, kakršen je Bugatti Chiron. Nekoliko težje si na drugi strani predstavljamo, da bi nekdo takšen znesek odštel za nov avtomobil znamke Toyota. A prav to se je zgodilo v začetku tega tedna v ZDA.

No, potrebno je omeniti, da gre za prvi, serijsko izdelani avtomobil modela Supra GR. Kultni japonski kupe se v letošnjem letu po 20 letih odsotnosti vrača na avtomobilski trg na željo številnih privržencev in voznikov starejših generacij, ki že veljajo za klasike – kar se seveda odraža na njihovi ceni. Zanimivo, kupec omenjenega avtomobila pa ni bil kakšen navdušen posameznik, temveč kar eden izmed zastopnikov znamke, John Staluppi.

Milijoni za dobrodelne namene

Avtomobil z vzdevkom »Global#1« tako nosi številko šasije 20201, pri čemer številka 2020 predstavlja modelno leto avtomobila, številka 1 pa zaporedno številko avtomobila. Ta je tovarniško odet v mat sivo barvo, svetleča črna platišča in pa kontrastna, rdeče obarvana vzvratna ogledala. Rdeče obarvane so sicer tudi zavorne čeljusti in pa oba šprtna sedeža v kabini. Staluppi je avtomobil sicer na dražbi dražbene hiše Barret Jackson v Scottsdaleu v zvezni državi Arizona kupil že pred časom, sedaj pa je vozilo uradno tudi prevzel.

Srečni distributer pa ob nakupu vozila ni prejel le avtomobila, temveč tudi Toyotino dirkaško obleko in pa podpisano fotografijo predsednika znamke Toyota, Akia Toyode. Za predajo kompleta je na ameriškem sedežu znamke poskrbel tamkajšnji podpredsednik Toyotinega oddelka za prodajo, Bob Carter. Ob tem pa je potrebno omeniti, da je imela dražba tudi dobrodelen namen. Celoten znesek od prodaje bo namreč predan ameriškemu združenju za boj proti srčnim boleznim in pa fundaciji Boba Woodruffa, ki pomaga vojnim veteranom in njihovim družinam.

 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel