Prvi električni Volvo bo limuzina, na cesti prihodnje leto

29. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Model bo zasnovan na konceptu 40.2., predstavljenem v maju 2016.

Maja bo minilo dve leti, odkar je Volvo predstavil dve študiji vozil, po zgledu katerih naj bi bili narejeni manjši avtomobili serije 40 v prihodnjih letih. Nastali sta na popolnoma novi platformi CMA, proizvajalec pa je takrat obljubil, da bo prvi avtomobil na cesto zapeljal že proti koncu leta 2017. Švedi so obljubo držali in že lansko jesen je na ceste zapeljal model XC40, serijska in nič kaj dosti spremenjena izvedba koncepta 40.1.

Kot kaže pa Volvo ni pozabil niti na drugi koncept, model 40.2, ki je nekakšna mešanica med klasično limuzino in športnim terencem. Po poročanju spletnega portala Autocar naj bi se namreč avtomobilski proizvajalec v lasti kitajskega podjetja Geely pripravljal na njegovo predstavitev, ki naj bi bila načrtovana v letu 2019. Najpomembneje pri tem pa je, da bo novinec prvi avtomobil v floti, ki ga bo poganjala izključno elektrika.

Obstoječi modeli ostajajo v ponudbi

Čeprav je o prihajajočem novincu zaenkrat znanega bolj malo, je jasno, da bo prihajajoči avtomobil dobil tudi novo poimenovanje in ne bo služil kot nadomestilo za katerikoli drug model, na primer S40. Konkretnih podatkov zaenkrat ni bilo niti o porabi – prototip naj bi imel doseg z enim polnjenjem okrog 350 kilometrov – želje inženirjev pa so, da bi avtomobil z enim polnjenjem prevozil okrog 500 kilometrov.

A če je o avtomobilu zaenkrat znanega še bolj malo, je predsednik oddelka za raziskave in razvoj Henrik Green jasno napovedal, da želijo z novim avtomobilom konkurirati Volkswagnovi liniji električnih avtomobilov ID. Ob tem pa je dejal, da se ob uvajanju novih električnih avtomobilov ne bodo posluževali prakse nadomeščanja obstoječih modelov in prevzemanja njihovih imen. Le-ti naj bi še vedno ostali v ponudbi, sčasoma bodo dobili tudi električni pogon, predstavljali pa bodo nekakšno 'klasično' alternativo za ljudi, ki ne želijo izstopati.

Jure Šujica
foto: Volvo

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja