Prvi Volkswagni e-Crafterji bodo kmalu vozili na cestah

21. 12. 2017
Deli

Volkswagnov oddelek za gospodarska vozila je skupini svojih največjih odjemalcev na posebni slovesnosti izročil prve serijske električne dostavnike Volkswagen e-Crafter. Prvi serijski primerki bodo služili predvsem praktičnemu preskusu avtomobilov v realnih pogojih, ki ga bodo izvajali do poletja 2018.

Prvi odjemalci e-Crafterja so predvsem paketne dostavne službe, dobavitelji električne energije, trgovske verige in zasebni trgovci, pri katerih dostavna vozila dnevno prevozijo razdalje med 70 in 100 kilometri, v njihove vožnje pa je običajno vključenih tudi veliko postankov. Takih je kar 85 odstotkov voženj v urbanih okoljih, kot je pokazala analiza, v katero je Volkswagen vključil 210.000 voznih profilov pri več kot 1500 strankah.

Volkswagen e-Crafter si osnovno tehniko in konstrukcijo deli s Crafterji z motorji na notranje izgorevanje, le da so ga opremili s 100-kilovatnim elektromotorjem, ki omogoča hitrosti do 90 kilometrov na uro. Litij-ionska baterija s kapaciteto 35,8 kilovatnih ur, ki omogoča doseg do 160 kilometrov, je popolnoma integrirana v dno avtomobila, zato je tovorni oddelek enak kot pri dizelskih Crafterjih. Nosilnost se giblje med eno in 1,75 tone. Hitro polnjenje baterij do 80-odstotne kapacitete na 40-kilovatnem enosmernem priključku CCS traja 45 minut, na 7,2-kilovatnem priključku do 100-odstotne kapacitete pa 5 ur in 20 minut.  

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"