Range Rover Sport je avtonomno premagal coventryjsko obvoznico

10. 10. 2018 | Matija Janežič
Deli

Prototipni Range Rover Sport je v nedavnem preizkusu avtonomno prevozil obvoznico, ki je speljana okrog Coventryja in velja za eno od vozniško najbolj zahtevnih cest v Veliki Britaniji.

Preizkus je bil del projekta britanske vlade UK Autodrive, v katerega so vložili 20 milijard funtov in so ga po treh letih ravno ta mesec uspešno zaključili. Sprva je sicer potekal na zaprtih poligonih, projekt pa je praktični preizkus uspešno prestal na cestah na območju Milton Keynesa in Coventryja.

Range Rover Sport so za poskus izbrali zaradi njegovih zmogljivosti in vanj vgrajenih asistenčnih sistemov, kakršen je radarski tempomat, ki pa so jih nadgradili z dodatnimi navigacijskimi tipali, lidarjem in radarjem. V kombinaciji z geografskimi in drugimi podatki iz baze projekta UK Autodrive se lahko avtomobil zdaj tudi na zahtevnih cestah avtonomno sooča s krožnimi križišči, semaforji, pešci, kolesarji in drugimi vozili. Samostojno lahko tudi parkira.

Jaguar Land Roverjevi inženirji so omogočili spletno povezavo avtomobila z okoljem in drugimi avtomobili v okolici, ki z medsebojno komunikacijo in opozarjanjem na ovire na poti lahko pripomore tako k prihrankom goriva kot tudi k večji prometni varnosti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"