Razred G v jantarju je prava, 44,4 tone težka skulptura

17. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Postopek izdelave skulpture je zaradi gostote materiala trajal kar 90 dni.

Med številnimi oglasi in video posnetki, s kateri je Mercedes-Benz vzbujal pozornost v zadnjih tednih, predvsem pa dnevih pred svetovno premiero razreda G , je nedvomno največjo pozornost požel zadnji v vrsti. V njem se na začetku pojavi starejša generacija razreda G, ki je videti, kot da bi bila 'utopljena' v jantarju. Vse skupaj deluje kar malce neresnično in pomislili bi, da je to le produkt računalniške grafike. A bi se pošteno zmotili.

Kar vidimo v kratkem filmu gre namreč za čisto pravi Mercedes-Benz 280 GE, letnik 1979, torej vozilo iz prvega leta proizvodnje tega modela, katerega so pri Mercedesu potopili v umetno smolo. S tem so želeli poustvariti videz vozila, ki je bilo med vožnjo po svojem naravnem habitatu, brezpotjih, ujeto v drevesno smolo in tako nekako ostalo ujeto v času, medtem ko se je avtomobil sam razvijal vse do današnjih dni, ko je na ceste zapeljala nova generacija vozila.

Njegova pot se ne bo končala v Detroitu

Izdelava tovrstne umetniške inštalacije pa seveda ni bila mačji kašelj. Za izdelavo 'jantarja' so namreč porabili kar 44,4 tone umetne snovi za vlivanje katere so potrebovali tri mesece. Iz te so nato naredili 5,5 metra dolg, 2,55 metra širok in 3,1 metra visok kvader, sredi postopka vlivanja snovi v kalup pa so vanj postavili omenjeni avtomobil, ki tako 'lebdi' v sredini kvadra.

Omenjena skulptura je sedaj postavljena na ogled obiskovalcem avtomobilskega salona v Detroitu, na katerem je nova generacija omenjenega vozila tudi doživela premiero. Po končanem salonu pa bo Mercedes-Benz 'jantarnega' terenca G poslal na turnejo. Z njim bo namreč pospremil domače predstavitve omenjenega modela po različnih trgih okrog sveta.

Jure Šujica
foto: Daimler AG

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja