Redka avtomobilska najdba na dražbi

23. 7. 2016
Deli

Prihodnji konec tedna bo dražbena hiša Silverstone Auctions na dražbo dala redko in zelo zaželeno avtomobilsko najdbo: Mathis PY 7CV letnika 1931, ki je zadnjih 72 let preživel skrit v nekem dvorcu na severu Francije.

Njegovi bivši lastniki so ga tja skrili pred prodirajočo nemško vojsko in ga nikoli niso pripeljali iz skrivališča. V njem ga je šele leta 2014 našel sedanji lastnik, ki ga je pred kratkim končno pripeljal na plano in ga ponuja na dražbi.

Avtomobil je danes, več kot osem desetletij po svojem nastanku, ekstremno redek in avtentičen predstavnik avtomobilske znamke, ki jo je leta 1910 ustanovil Émile Mathis. Zanj je med drugimi delal tudi mladi Ettore Bugatti, ki je pri njem razvil dva modela znamke Hermes, preden sta se njuni poslovni poti razšli. Mathisova tovarna v Strasbourgu je kmalu postala četrta največja avtomobilska tovarna v Franciji, ki je leta 1927 izdelala več kot 20.000 avtomobilov in do zaprtja leta 1950 uspešno tekmovala predvsem s Citroënom.

Dotični Mathis PY 7CV je v vsem svojem 85-letnem življenju prevozil le nekaj več kot 40.000 kilometrov, njegova zeleno-črna karoserija s črno platneno streho in črno platneno notranjostjo, pa je presenetljivo ohranjena in ne kaže posebnih konstrukcijskih poškodb razen tistih, ki so posledica desetletne uporabe in dolgoletne pozabe v skednju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja