Rekorden doseg z enim polnjenjem baterij

18. 6. 2015
Deli
Rekorden doseg z enim polnjenjem baterij (foto: Britta Muzyk Capsovil)
Britta Muzyk Capsovil

Ekipi ustanove Inštitut Metron, v kateri sta Andrej in Jasna Pečjak z električnim avtomobilom Metron 7, je na reliju električnih vozil Wave 2015 uspel poseben dosežek. Z enim polnjenjem baterij sta namreč prevozila razdaljo 826 kilometrov in s tem izboljšala svoj dosedanji 736-kilometrski dosežek.

826 kilometrov je v praksi pomenilo pot s povprečno hitrostjo 72 kilometrov na uro med Berlinom in Karlsruhejem s postanki v Wetzlarju in Darmstadtu. Prevozili so tudi krog po vzhodnonemškem dirkališču Sachsenring pri Chemnitzu, saj na rallyju Wave poleg samega dosega ocenjujejo tudi vožnjo na čas ter vsakdanjo uporabnost z poudarkom na prtljažniku, udobje, priljubljenost in videz avtomobila.

V baterijah je bilo shranjenih za 108 kWh električne energije, popotnika pa sta jih med vožnjo porabila 100 kWh, torej bi dejanski doseg lahko bil še nekoliko večji. Baterija s kapaciteto 86 kWh je stalno vgrajena v avtomobil, dodatna s kapaciteto 22 kWh pa je služila kot zunanji podaljševalnik dosega in je bila shranjena na mestu, kjer je sicer nadomestna guma. Dodatno baterijo, ki lahko osnovno napaja tudi med vožnjo, so razvili v Inštitutu Metron, s podobno pa so opremili tudi Golf E, ki tudi sodeluje na reliju.

Rally Wave sicer poteka do konca tedna, ko se bodo udeleženci pripeljali v Bern.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"