Renault Captur bodo razkrili v petek

9. 1. 2013
Deli
Renault Captur bodo razkrili v petek

Pri Renaultu se pripravljajo na razkritje novega modela, trenutno znanega pod internim nazivom J87.

Kakšen bo avto, ki si deli osnovo s Cliom (po katerem bo povzel tudi marsikatero oblikovalsko potezo) in Jukom (ki mu bo po zasnovi podoben, gre torej za majhen, športen SUV) bo jasno v petek dopoldan, do takrat pa se bo treba zadovoljiti z eno samo sliko, ki ne razkriva veliko, in videom, ki so ga kot napoved novega modela pripravili pri Renaultu (in ki, razumljivo, tudi ne pokaže prav veliko). 

Kakšno bo ime modela, tudi še ni čisto jasno, a vse informacije doslej so namigovale, da se bo imenoval Renault Captur - in ko bo spomladi tudi v resnici zapeljal na ceste (uradna predstavitev bo na ženevskem avtomobilskem salonu), se bo spodadel z novim Peugeotovim SUVom 2008, ki bo tudi predstavljen v Ženevi.

Bralci Avto magazina ste se z novim Renaultovim miniterencem že lahko seznanili v lanski 12. številki revije. Tedaj smo predstavili ta Renaultov projekt, ki ima oznako J87 in pripravili ilustracijo (avtor: Bojan Perko).

Renault Captur - ilustracija Bojan Perko

Laurens van der Acker, prvi Renaultov oblikovalec, je bil avtor dveh študij (R-Space in Captur), ki sta, vsaka na svoj način, najavljali obliko novega Renaultovega mini-križanca. Notranjost Capturja, ki naj bi bil dolg nekaj več kot štiri metre, je zasnovana tako, da ponuja toliko prostora kot Nissanov Qashqai, čeprav bo novi Renault temeljil na manjši platformi (kombinacija Juka in Clia). V nasprotju z Nissnovima križancema, Jukom in Qashqaijem, ki bosta sicer v marsičem služila kot vir sestavnih delov za Renaultov J87, ta (vsaj v začetku) ne bo imel štirikolesnega pogona.

Motorna ponudba se začne pri 1,2-litrskem turbobencincu TCe 115, pri čemer je številčna oznaka tista, ki razkriva moč motorja po v svetu še vedno uveljavljenih 'konjih'. Pri turbodizlih lahko pričakujemo dve močnejši različici uveljavljenega turbodizelskega štirivaljnika z 1,5-l prostornine, osnovna bo že zaradi večje teže avtomobila v primerjavi s Cliom dCi 90. Captur bo na evropski trg prišel pozno pomladi, najprej seveda v Francijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja