V spomin na dirkalnik RS01, za katerim se je pogosto kadilo, je Renault je izdelal rumeni čajnik

9. 7. 2017
Deli

Renault je letos proslavil 40. obletnico športnega oddelka Renault Sport, kar je obeležil s posebnim izdelkom, rumenim čajnikom, ki ima korenine v preteklosti oddelka R.S.

Renaultova uprava se je sicer že leta 1975 odločila, da bo nastopila na prvenstvu formule 1, a do dejanskega nastopa na dirkah sta minili še dve leti. Njihov prvi dirkalnik so poimenovali preprosto RS01 in mu namenili veliko nove tehnologije, tudi turbinski polnilnik vstopnega zraka, ki ga v formuli 1 do tedaj ni še nihče uporabil. Prvič so nastopili na dirki v Silverstonu.

Nove tehnologije so seveda prinesle tudi težave, ki so jih postopoma odpravljali, in dirkalnik v značilni rumeno-črno-beli barvni kombinaciji je na štartno mesto pogosto prišel z vlečko gostega belega dima, ki je seveda pomenil težave z motorjem. Šef ekipe Ken Tyrell se je ob neki priložnosti, ko je mimo spet pripeljal pokvarjeni dirkalnik, pošalil in ga poimenoval 'rumeni čajnik', kar so kmalu prevzeli tudi člani ekipe in drugi udeleženci prvenstva in dirkalnik RS01 je kljub poznejšim zmagam do konca ostal 'rumeni čajnik'.

Renault bo zato 40-letnico športnega oddelka proslavil z rumenim čajnikom, ki bo od septembra del opreme v restavraciji Atelier Renault na Elizejskih poljanah, za 129 evrov pa ga bo mogoče tudi kupiti v njihovi spletni trgovini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja