Renault je obnovil ponudbo turbobencinskih motorjev

8. 12. 2017
Deli

Renault je predstavil novi turbobencinski motor z neposrednim vbrizgavanjem bencina v izgorevalne komore, ki ga je naveza Renault-Nissan-Mitsubishi razvila v sodelovanju z Daimlerjem in bo, kot pravijo pri Renaultu, močno izboljšal zadovoljstvo v vožnji, hkrati pa pripomogel tudi k zmanjšanju porabe goriva in izpustov ogljikovega dioksida.

Novi motor, ki ga bodo izdelovali v španskem Valladolidu in bo z januarjem na voljo v Scénicu in Grand Scénicu, bo na voljo s tremi različnimi močmi. Kot najšibkejši  TCe 115 bo na voljo le v  kombinaciji z ročnim menjalnikom, močnejši različici TCe 140 in TCe 160 pa bosta na voljo tudi v kombinaciji z dvosklopčnim menjalnikom EDC.  Motorju TCe 140 se je v primerjavi z aktualnim motorjem TCe 130 poleg moči za 35 njutonmetrov povečal tudi navor, ki se razvija tudi v večjem razponu vrtljajev, pri motorju TCe 160 pa ta znaša 260 njutonmetrov v kombinaciji z ročnim in 270 njutonmetrov v kombinaciji z dvosklopčnim menjalnikom. Motor TCe 115 razpolaga z 220 njutonmetri navora in v zrak izpusti 122 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, kar pomeni zmanjšanje za 7 oziroma 11 gramov v primerjavi s primerljivim motorjem, ki je Scénic in Grand Scénic poganjal doslej.

In s čim so konstruktorji dosegli izboljšanje? Uporabili so predvsem tehnologijo nanosov na valjih 'Bore Spray Coating', ki je bila sprva uporabljena na motorju Nissana GT-R in poskrbi predvsem za zmanjšanje trenja med stenami valjev in batnimi obročki in izboljšuje tudi odvajanje toplote. Tlak vbrizgavanja goriva so povečali za 250 barov, preoblikovali pa so tudi izgorevalno komoro, ki omogoča bolj učinkovito mešanje zraka in goriva. Tehnologija prilagodljivega krmiljenja ventilov prilagaja odpiranje sesalnih in izpušnih ventilov obremenitvi motorja, s čimer je pri nižjih vrtljajih motorja na voljo več navora, pri višjih se ta razvija bolj linearno, motor pa se bolje odziva tudi v srednjem območju vrtljajev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja