Renault, Nissan in Mitsubishi začenjajo znova

12. 3. 2019
Deli

Skupina Renault-Nissan Alliance je danes podpisala nov dogovor o sodelovanju med vsemi tremi stranmi, poimenovan 'New Start'.

Renault je v zadnjih mesecih po 'zaslugi' nekdanjega predsednika in direktorja znamke Carlosa Ghosna preživljal težke čas. Zaradi njegovih nepravilnosti so se namreč močno skrhali odnosi znotraj skupine Nissan-Renault Alliance, pri čemer so največje nezadovoljstvo izkazali pri Nissanu, kjer so menili, da so preveč podrejeni francoski znamki. Očitno pa je, da se odnosi znotraj skupine zdaj umirjajo, na kar nakazuje tudi vzpostavitev novega upravnega odbora skupine.

Nov upravni odbor skupine bo po novem štiričlanski, sestavljali pa ga bodo Hiroto Saikawa, generalni direktor Nissana, generalni direktor Mitsubishija Osamu Masuko in novinca na vrhu Renaulta, generalni direktor Thierry Bollore ter njen predsednika Jean-Dominique Senard. Nekdanji Michellinov izvršni direktor bo sicer predsedoval novemu upravnemu odboru skupine, hkrati pa bo prevzel vlogo podpredsednika znamke Nissan.

Renault znova veča vpliv v Nissanu

Vloga novega upravnega odbora bo nadzor delovanja znamk in sodelovanja med vsemi tremi stranmi oziroma sodelovanja med navezama Renault-Nissan in Nissan-Mitsubishi. Da bo sodelovanje kar najbolj transparentno, so se vse tri strani dogovorile tudi o mesečnih sestankih, ki bodo potekali bodisi v Parizu bodisi v Tokiu. O odločitvah o prihodnosti znamke bodo vse tri znamke odločale skupaj in s soglasjem vseh treh strani.

Vzpostavitev boljših odnosov znotraj skupine sicer sovpada z njeno 20. obletnico obstoja, zaradi česar si vse strani še toliko bolj želijo povrnitve ugleda, ki ga je zamajal njen nekdanji predsednik in ustanovitelj Ghosn. Usoda slednjega je tako na Japonskem kot v Franciji še vedno negotova. Ravno včeraj so tako francoski preiskovalci začeli proučevati sporno financiranje Ghosnove poroke leta 2016 v francoskem gradu Versailles. Ghosn je bil sicer pretekli teden po večmesečnem priporu ob predložitvi varščine v višini devet milijonov dolarjev (osmih milijonov evrov) naposled le izpuščen iz pripora v Tokiu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja