Renault Twingo: Tretji rod naprodaj od srede septembra

26. 8. 2014
Deli

Tretji rod Twinga bo Renault v Sloveniji začel prodajati v drugi tretjini septembra.

Splošni podatki o Twingu so sicer že na voljo. Dolžina, širina, višina in medosna razdalja so znane: zdaj je za 10 centimetrov krajši kot prej, notranjost pa je po Renaultovo za 22 centimetrov daljša; medosna razdalja je 2,49 metra oziroma 13 centimetrov daljša kot pri drugem rodu. Na voljo bo z dvema različicama motorjev. Za oznako SCe 70 se skriva bencinski trivaljnik z 999 kubičnimi centimetri delovne prostornine, 70 'konji' in 91 njutonmetri navora – na voljo že pri okroglih tisoč vrtljajih. Tudi močnejši, z oznako TCe 90, je trivaljnik (le 898 kubičnih centimetrov delovne prostornine), a mu k boljšemu polnjenju zraka pomaga turbopuhalo. Tudi tu del oznake (90) označuje moč (v 'konjih'). Pri manjšem bodo Renaultovi tržniki odločali o tem, ali bo dodatno opremljen s sistemom za občasno ustavljanje in zagon motorja (stop & start), močnejši bo ta sistem imel serijski.

Cen seveda še ni. No, ne pri nas. Renault je za Veliko Britanijo cene že najavil in tudi naročila že sprejemajo, čeprav bodo prve Twinge tretjega rodu iz Novega mesta na Otok poslali šele konec septembra. A si glede tega, kako bo Renault Twingo zastavil na trgu v Veliki Britaniji, v Sloveniji ne moremo prav veliko pomagati. Britanska osnovna Twingova cena se namreč začne pri 9.495 funtih. V evrih to pomeni okoli 12.500 evrov. Britanski kupec bodo serijsko v osnovni različici Twinga (Expression) dobil veliko, zato tudi višja cena.

Primerljivi tekmeci Twinga pri nas skoraj vsi stanejo okoli 9.000 evrov. Najbrž bo Twingova sicer uradno tik pod desetimi tisočaki, a bodo ob lansiranju na trg renaultovci pripravili akcijsko ponudbo, s tem pa bo novi Twingo verjetno stal malenkost več kot devet tisočakov. Seveda bo novi Twingo tudi pri večini boljših različic moral imeti ceno, nižjo od 11.290, kolikor stane osnovna različica večjega Renaulta – Clia. Cena najcenejšega modela iz koncerskih prodajnih vitrin, Dacie Sandera, pa je v osnovni različici 7.100 evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"