Renaultovi koncepti

13. 9. 2009
Deli
Renaultovi koncepti (foto: Renault)
Renault

Električna vozila pomenijo prelomno rešitev, ki mobilnost z ničnimi izpusti postavlja v doseg slehernika. Takšen je tudi Renaultov cilj. Francozi bodo na IAA predstavili serijo konceptov na električen pogon.

V Frankfurtu razstavljene štiri študije električnih vozil so predhodniki Renaultove palete električnih vozil, ki bodo naprodaj od leta 2011. Twizy Z.E. Concept je inovativen odgovor na izzive urbane mobilnosti. S štirikolesnim podvozjem ponuja dvema potnikoma, ki sedita eden za drugim, popolnoma električno prevozno sredstvo z ničnim izpustom CO2. Za pogon skrbi elektromotor s 15 kW moči in 70 Nm navora, s pomočjo katerega ponuja Twizy Z.E. Concept prožnost in udobje pri vožnji. Pospeški, ki jih Twizy Z.E. Concept dosega v mestnem in primestnem prometu, so primerljivi z lastnostmi 125-kubičnega motocikla.

Zoe Z.E. Concept dokazuje, da ima povsem električni avtomobil z ničnimi izpusti lahko tudi povsem privlačen in zapeljiv videz. Zoe Z.E. Concept ima streho, ki optimizira uravnavanje delovanja klimatske naprave in posledično povečuje doseg avta. Ozračje v notranjosti je možno prilagajati. Klimatska naprava omogoča več od svojih običajnih funkcij. Za posebno ugodje vseh potnikov ponuja tri dodatne učinke: vlaženje, »detox« (razstrupljevanje) in aktivno odišavljenje. Zoe Z.E. Concept je kompakten večnamenski avtomobil, ki ustreza vsakdanji rabi. S tremi možnostmi polnjenja baterij prinaša nov način doživljanja mobilnosti.

Fluence Z.E. Concept je pravi družinski avtomobil, ki dokazuje, da je mogoče privlačno obliko, udobje in prostornost združiti s spoštljivostjo do okolja. Fluence Z.E. Concept je povsem električen avtomobil z dosegom 160 kilometrov. Baterijo je možno napolniti na enega od treh načinov: navadno polnjenje (od 4 do 8 ur), naglo polnjenje (20 minut) ali »bliskovita« rešitev (3 minute) s pomočjo posebnega sistema »Quickdrop« za hitro zamenjavo baterij. Fluence Z.E. Concept je predhodnik bodoče električne različice modela Renault Fluence in pomeni rešitev avtomobilske mobilnosti z ničnimi izpusti že v bližnji prihodnosti.

Kangoo Z.E. Concept je nastal iz modela Renault Kangoo in prinaša mobilnost z ničnimi izpusti tudi v krog poslovnih uporabnikov prevoznih sredstev. Kangoo Z.E. Concept poganja elektromotor z močjo 70 kW in navorom 226 Nm, za energijo pa skrbi litij-ionska baterija. Zasnova in optimiziranost upravljanja z energijo omogoča omejeno porabo ob nezmanjšanem voznem udobju. Kangoo Z.E. Concept ponuja številne informativne funkcije, s pomočjo katerih je njegova uporaba preprosta, učinkovita in interaktivna.

Foto: Renault

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"