Reportaža: Volvo Ice Camp

16. 3. 2011 | Tomaž Porekar
Deli

Če govorimo o Volvu in ledu, vsaj meni najprej prideta na misel zaledenelo jezero in kakšen Volvo, s katerim vijugaš po pripravljenih stezah na njem. A takšne priložnosti se ponujajo le daleč na švedskem severu. Veliko bliže je Volvo Ice Camp.

Tega so postavili ob ledeniku pod Kitzsteihornom, do njega pa pridemo s kabinskima žičnicama iz Kapruna. Na nesrečno zobato železnico so tam že skoraj vsi pozabili … Ice Camp se na Kitzsteihornu dogaja že peto leto, že nekaj let pa je z domačimi turističnimi delavci povezan Volvo in prav s prihodom Skandinavcev je zadeva dobila večji in zanimivejši okvir. Volvov Ice Camp je prava vas, sestavljena iz iglujev.

Delati jo začnejo že v začetku decembra prejšnjega leta, letos je bila otvoritev 15. januarja. Glavni del so štirje med seboj povezani veliki igluji, zraven pa še sedem iglujev, v katerih so spalnice gostov. Za gradnjo uporabijo tudi do 800 kilogramov težke kose ledu, zanesljivost bivalnih prostorov pa zagotavljajo pripomočki, ki jih uporabljajo za gradnjo, kot so bagri, krožne žage in likalniki, ter seveda izkušeno moštvo spretnih izdelovalcev, ki potrebujejo kar precej časa, da je vse pripravljeno za uporabo.

Kamp je postavljen na precejšnji višini, 2.500 metrov nad morjem. Sredi lepega smučišča, kjer je ob soncu prijetno, ob slabem vremenu s snegom, meglo in vetrom pa lahko temperatura pade tudi do 25 stopinj pod ničlo.

In tedaj je toliko lepše, če si na toplem v enem od iglujem. Tam ti pripravijo lep sprejem, primerne obroke, pijačo, ki ogreje od zunaj in znotraj, pa tudi prijetno savno ali toplo mehurčkasto kopel lahko uporabiš. S primernimi oblačili na ledenih posteljah, prekritih z losovim krznom, in v topli spalni vreči je noč hitro mimo.

Jutro na smučeh ali bordu je nato še lepše!


Več na www.volvo-ice-camp.com.

besedilo: Tomaž Porekar foto: tovarna

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja