Robotski dirkalnik brez voznika je uspešno premagal vzpon v Goodwoodu

14. 7. 2018
Deli

Na festivalu hitrosti v Goodwoodu je nastopil tudi robotski električni dirkalnik Robocar, ki mu je avtonomna vožnja po precej zahtevni stezi uspela veliko bolje kot avtonomnemu starodobnemu Fordu Mustangu.

To je bila tudi prva vožnja v 25-letni zgodovini prireditve, ki je potekala povsem brez voznika, in kot lahko vidite v videu, tudi precej suvereno hitra. Operaterji avtomobila so hitrost iz varnostnih razlogov omejili na največ 120 kilometrov na uro in s tem tudi gledalcem omogočili, da so avtomobil lahko sploh videli.

Robocar, prvi avtonomni dirkalnik na svetu, je sicer nastal po zamisli avtomobilskega futurista Daniela Simona, ki je znan po delu pri hollywoodskih uspešnicah. Dirkalnik tehta 1.350 kilogramov, poganjajo pa ga štirje 135-kilovatni elektromotorji, ki mu skupno omogočajo moč več kot 500 'konjev'. Seveda je nepogrešljiva tudi njegova sposobnost avtonomne vožnje, ki jo zagotavlja osrednji računalnik Nvidia Drove PX2, ki obdeluje podatke iz lidarjev, radarjev, tipal GPS, ultrazvočnih tipal in video kamer.

Roborace, proizvajalec Robocarja, sicer dirkalnik ponuja kot platformo za ekipe, ki ga za dirke robotskih dirkalnikov opremijo s svojim virtualnim voznikom.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel