Robotski rekorder iz vesolja

16. 4. 2015
Deli

V Guinessovo knjigo svetovnih rekordov sta se vpisala dva dosežka prav nenavadnega prebivalca mednarodne vesoljske postaje, robotskega astronavta Kiroba, pri čigar razvoju je sodelovala tudi Toyota.

Robotski astronavt Kirobo, ki so ga podjetja Densu Inc., Robo Garage Co. Ltd, in Toyota Motor Corporation razvila v sodelovanju z raziskovalnim centrom za napredno znanost in tehnologijo univerze v Tokiu in japonsko vesoljsko agencijo JAXA, je 10. avgusta 2013 na mednarodno vesoljsko postajo ISS prispel s plovilom Kounotori 4 in nekaj dni pozneje izjavil: "21. avgusta 2013 je robot naredil majhen korak proti svetlejši prihodnosti za vse." Prelomni je bil tudi 6. december 2013, ko je z japonskim astronavtom Koičijem Wakato opravil prvi pogovor med človekom in robotom v vesolju. 11. februarja 2015 je s tovornim plovilom CRS-5 Dragon padel v Tihi ocean pred kalifornijsko obalo in se 12. marca vrnil na Japonsko. Tedaj je povedal: "Od tam zgoraj je Zemlja videti kot modra svetleča dioda."

Kirobu, dober kilogram težkemu humanoidnemu robotu, je Guinessova knjiga rekordov priznala dva dosežka: da je bil prvi družabni robot v vesolju in da je kot robot spregovoril najviše do zdaj. To je bilo 414,2 kilometra nad morjem. Kirobo, ki je visok 34, širok 18 in dolg 15 centimetrov, sicer obvlada prepoznavo glasu, obdelavo naravnega govora v japonščini, sintezo glasu, telekomunikacijske funkcije in geste,pri tem pa mu pomagata tudi kamera za prepoznavanje obrazne mimike in snemalna kamera.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"