Rolls-Royce Dawn - vrhunsko udobje pod platneno streho

9. 9. 2015
Deli

Rolls-Royce je predstavil različico štirisedežnega kupeja Wraith s platneno streho. Imenuje se Dawn in v marsičem spominja na enega najbolj prelomnih modelov v zgodovini znamke Silver Dawn.

Kot pravijo pri Rolls-Royceu, so se z novim kabrioletom spomnili besed angleškega pridigarja iz časa restavracije Thomasa Fullerja, ki je dejal: "Noč je najtemnejša prav pred zoro." Te besede bi lahko veljale tudi za starodobni Silver Dawn (srebrna zora), ki je kot simbolični znanilec zore po temni noči nastal leta 1952, v času, ko se je svet začel izvijati iz pomanjkanja po drugi svetovni vojni, ko je vzletel prvi potniški reaktivec, britanski DE Havilland Comet, ko so prvič objavili teorijo o velikem poku in ko je na angleški prestol sedla kraljica Elizabeta II. Prav tistega leta so kanadskemu polkovniku W.A Phillipsu izročili prvi kabriolet Silver Dawn.

Kot njegov soimenjak iz preteklosti je tudi sodobni Rolls Royce Dawn nekaj posebnega, saj ga od drugih modelov znamke loči kar 80 odstotkov karoserijskih delov. Da bi zagotovili znameniti občutek vožnje po "čarobni preprogi", so posebej zanj razvili celo gume. Veliko pozornosti so seveda posvetili platneni strehi, ki štirim potnikom v potniškem prostoru zagotavlja odlično zvočno izolacijo in se vse do hitrosti 50 km/h skoraj neslišno odpre v dvaindvajsetih sekundah. Neslišnost ji zagotavlja tudi povsem gladka zunanja tkanina v kombinaciji z inovativnim "francoskim šivom", ki zagotavlja popoln pretok zraka preko površine in seveda iz tega izhajajočo odsotnost šuma, ki ga ustvarjajo vrtinci vetra.

V osrčju pogonskega sklopa je 6,6-litrski twin-turbo motor V12, ki razvija 563 "konjskih moči" in 780 njutonmetrov navora, ki dobri dve toni avtomobila in pol v 4,9 sekunde požene do 100 kilometrov na uro in ga pospešuje do elektronsko omejene največje hitrosti 250 kilometrov na uro. Pri tem porabi 14,2 litra bencina na 100 kilometrov in v zrak izpusti 330 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja