Rolls-Roycea tehnologija avtonomne vožnje za zdaj še ne zanima

31. 5. 2018
Deli

Da bi se izognili težavam, se bodo še naprej zanašali na obstoječo tehnologijo – najete voznike.

Avtonomna vožnja je poleg električnega pogona že nekaj časa glavna tema v avtomobilski industriji. Nekateri proizvajalci jo že poskušajo vpeljati v redno rabo, drugi se ukvarjajo s tehnologijami za polavtonomno vožnjo ... Med redkimi proizvajalci, ki tovrstni tehnologiji ne posvečajo nikakršne pozornosti, je Rolls-Royce, in kot kaže, bo pri tem tudi ostalo vsaj še nekaj časa.

Najprestižnejša avtomobilska znamka na svetu – ali pa vsaj v Veliki Britaniji – je namreč napovedala, da se s tehnologijo polavtonomne vožnje ne želi ukvarjati in bo tehnologijo avtonomne vožnje v svoje avtomobile vpeljala šele v prihodnosti, ko bo ta tako dodelana, da bo njeno delovanje popolnoma brezhibno in posredovanje voznikov ne bo več potrebno. Do takrat pa bodo, kot so sporočili za portal Car and Driver, uporabljali svojo tehnologijo 'avtonomne vožnje'.

Kupci zahtevajo popolnost

»Pomembno je razumeti, da ima ne le veliko naših kupcev, ampak kar vsi svoje osebne voznike. Nekateri od njih imajo osebje stalno zaposleno, spet drugi pa voznike najemajo po potrebi, ko na primer potrebujejo prevoz do opere ali restavracije. V tem ne vidimo problema, zato tehnologije samodejne vožnje ne bomo vpeljali v avtomobile dokler ta ne bo delovala brez težav,« je dejal prvi mož Rolls-Roycea Torsten Müllern Ötvös in dodal, da »nima smisla uvajati vmesnih rešitev. Naši kupci za tovrstne poskuse ne bi imeli potrpljenja.«

Očitno se bodo torej lastniki Rolls-Royceov še naprej morali zanašati na preverjeno 'tehnologijo' voznikov. Do kdaj? To bo najverjetneje povedal BMW, lastnik britanske znamke, ki bo slednji najverjetneje nekoč v prihodnosti posodil potrebno tehnologijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol