Rossi kljub kazni za prelahek dirkalnik ponovno kraljeval na reliju v Monzi

6. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Kljub kazni je na koncu zabeležil že rekordno šesto zmago, prvič pa se je šovu pridružil tudi njegov brat Luca Marini.

Minuli vikend se je na slavnem dirkališču Monza v bližini Milana odvijal že 38. Monza Rally Show, dirkaški dogodek, ki je svojo prvo edicijo doživel že davnega leta 1938. Tako kot že zadnjih nekaj let pa se je tudi letos s preizkušnjo najbolje spopadel petkratni svetovni prvak v elitnem razredu motociklističnega dirkanja MotoGP Valentino Rossi. Za priljubljenega Italijana je to že šesta zmaga na omenjenem tekmovanju, kar je največ v vsej zgodovini tekmovanja.

Pot do zmage pa še zdaleč ni bila lahka. Po drugi etapi dirke so komisarji dirke ugotovili, da je Rossijev dirkalnik sedem kilogramov prelahek, zaradi česar je Italijan dobil kazen pribitka desetih sekund. »Na mojo nesrečo je ekipa v petek naredila manjšo napako pri izračunu skupne teže avtomobila, saj so pozabili upoštevati še težo luči. Neumna napaka! Ko sem izvedel za kazen, sem si rekel 'konec je'. A nato sem dal vse od sebe, še posebej na predzadnji etapi, kjer sem precej tvegal,«

Prvič v akciji tudi Rossijev mlajši brat

Valentino pa ni bil edini predstavnik svoje družine. Po prigovarjanju je namreč poskrbel, da je na dirki nastopil tudi njegov mlajši brat, Luca Marini, sicer dirkač akademije VR46 v razredu Moto2. Kljub neizkušenosti s tovrstnimi tekmovanji je tudi Marini dosegel vzpodbuden rezultat, z dirkalnikom Ford Fiesta R5 je namreč dosegel 11. mesto med 26 dirkači v svojem razredu. »Najpomembneje je, da sem se tekom celotnega vikenda zabaval. Vseeno pa moji časi niso bili slabi. Upam, da bom nastopil tudi naslednje leto, pogovoriti pa se moram s šefom – mojim bratom – o tem, da bi namesto z dirkalnikom razreda R5 naslednje leto nastopil z avtomobilom razreda WRC,« je po dirki dejal Marini.

Da pa dogajanje ne bi bilo enolično – če je to na tovrstnih dirkah sploh mogoče – sta poskrbela dva dirkača, bolj vajena dirkanja na štirih kolesih. Prvi je bil Steve 'Baggsy' Biagioni, ki je v kategoriji drsenja množico navduševal s svojim Nissanom Z350 s 550-'konjskim' V8 motorjem iz Ferrarija 458. Baggsyju se je nato na stezi pridružil še Liam Doren. Ta se je po legendarni progi, kjer poteka tudi svetovno prvenstvo Formule 1, zapodil s svojim 900-'konjskim' dirkalnikom Ford RS200, prirejenim za dirko na Pikes Peak.

Jure Šujica
Foto: Monster Energy

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja