Seat se podaja v svet samovozečih taksijev

13. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Španski avtomobilski proizvajalec je že aktiven na področju souporabe avtomobilov in drugih storitev.

Čedalje več je evropskih avtomobilskih podjetij, ki se spogledujejo s tehnologijo avtonomnih vozil. Volvo je tako že pred časom sklenil – zdaj že razvpito – partnerstvo o izdelavi avtonomnih taksijev s podjetjem Uber, o izdelavi avtonomnih taksijev se veliko govori tudi v navezi Renault-Nissan-Mitsubishi, zdaj pa se v boj za svoj delež na trgu, ki bo aktualen šele v prihodnosti, podaja španski avtomobilski proizvajalec Seat.

V nedavnem intervjuju za spletni portal Automotive News Europe je Arantxa Alonso, vodja oddelka za razvoj znamke, dejala, da o osebnih avtomobilih začenjajo razmišljati kot o vozilih, ki bodo opravljala določeno storitev in bodo temu tudi prilagojena. Tako bodo vozila, namenjena prevozu potnikov po mestu, hitra, kompaktna in okretna, saj ne bo potrebe po uporabi zunaj mest na odprtih cestah in avtocestah.

Prvi prototipi pa naj bi bili nared že zelo kmalu. »Naš oddelek za raziskave in razvoj naj bi prve prototipe dostavil še pred koncem letošnjega leta, nekaj mesecev pozneje pa bi jih lahko predstavili tudi javnosti,« je dejala Alonsova in hkrati dodala, da ni nujno, da je govora o vozilih. Hkrati je dodala, da se podjetje spogleduje z uvedbo tako imenovanih robotaksijev.

Sicer pa je Seat že zdaj dejaven na področju souporabe avtomobilov ali 'car sharinga'. Podjetje je namreč v februarju prevzelo novoustanovljen španski start-up Respiro, ki omogoča tovrstne storitve. Trenutno deluje le v Madridu, naj bi pa se razširil v druga španska mesta in naposled tudi na Portugalsko, v Italijo in Francijo. Te in še nekatere druge storitve naj bi nato združili pod okrilje novoustanovljenega podjetja Xmoba Ventures.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja