Škoda praznuje: s proizvodnega traku je zapeljalo 22 milijonov vozil

11. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli
Škoda praznuje: s proizvodnega traku je zapeljalo 22 milijonov vozil (foto: Škoda)
Škoda

Jubilejnika v svileno rdeči barvi so izdelali na Kitajskem.

Češka avtomobilska znamka znova praznuje. Ena izmed hitreje rastočih avtomobilskih znamk na svetu je namreč dosegla nov mejnik. Poleg tega, da je v prvem četrtletju prodala nekaj več kot 300 tisoč vozil, je namreč danes s proizvodnih trakov zapeljal 22-milijonti avtomobil. To se je zgodilo na Kitajskem, natančneje v tovarni SAIC Volkswagen v mestu Changsa, jubilejni avtomobil pa je bil športni terenec Kodiaq GT, rezerviran izključno za kitajski trg, kjer je znamka sicer prisotna od leta 2007.

»Danes imamo 22 razlogov, zakaj smo lahko ponosni. Proizvodni mejnik je hkrati velika čast za trg, na katerem prodamo največ novih avtomobilov. Naš zastavonoša, Kodiaq GT, je hkrati naš četrti križanec na kitajskem trg in zaokrožuje vrh ponudbe tovrstnih vozil na Kitajskem,« je dejal dr. Ralf Hanschen, predsednik znamke Škoda na Kitajskem, trgu, kjer Škoda od leta 2007 proda največ vozil.

Omenjena številka je sicer precej nizka. Ne nazadnje sta Volkswagen in Renault kot največja svetovna proizvajalca le lani sama proizvedla okrog 20 milijonov avtomobilov. A če je češka znamka za 22 milijonov avtomobilov potrebovala 114 let od predstavitve prvega primerka leta 1905, je zadnjih 17 milijonov izdelala šele v zadnjih 28 letih, torej po letu 1991, kar le kaže na to, da je pred znamko pestra prihodnost, še posebno upoštevajoč to, da bo znamka skupno do leta 2022 predstavila kar 30 novih modelov, tretjina od teh pa naj bi bila električnih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja