Škoda s posebno izvedbo Fabie praznuje naslov prvaka v razredu WRC2

13. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Omejena serija avtomobila bo na voljo tudi v Sloveniji.

Letošnje leto je po besedah avtomobilske znamke iz Mlade Boleslav eno izmed njenih najuspešnejših v zgodovini nastopanja na avtomobilskih dirkah. Tako so že tretjič v zadnjih nekaj letih osvojili naslov svetovnega prvaka v razredu WRC2, ponovno pa je za uspeh zaslužna Fabia R5. V počastitev osvojitve naslova so se zato pri Škodi odločili, da bodo na trg poslali omejeno serijo omenjenega modela.

Čeprav gre za počastitev uspeha na dirkališčih oziroma na reliju, omejena serija Fabie ne bo nosila oznake RS. Škoda bo avtomobil izdelala izključno z enim motorjem, 1,4-litrskim TSI z močjo 125 'konjev', prenos moči na prvi kolesni par pa bo potekal preko 7-stopenjskega samodejnega DSG menjalnika. V praksi bo to zadostovalo za končno hitrost 203 kilometre na uro in pospeške do 100 kilometrov na uro v 8,8 sekundah. Tudi po zaslugi športno naravnanega podvozja in spremenjenega izpušnega sistema naj bi bila to po besedah Škode trenutno najbolj športna Fabia na trgu.

Nekaj vozil bo kupce našlo tudi v Sloveniji

Razlike med omejeno serijo Fabie in njeno klasično različico pa se ne končajo pri motornih izboljšavah in nadgrajenem podvozju. Avtomobil bo tako že navzven prepoznaven po biserno beli barvi karoserije, črno obarvani strehi (kot pri različici Monte Carlo) in zelenih 17-palčnih platiščih Savoi. V notranjosti vozila bo voznika pričakal manjši in nekoliko bolj športen volan ter športni sedeži. Bogat spisek dodatne opreme bo med drugim zajemal ogrevane sedeže, navigacijsko napravo, vzvratno kamero in sistem za vžig vozila brez ključa.

Prve kupce bo omejena serija Fabie našla v začetku februarja 2018, izdelanih pa bo le 1.300 vozil. Dobra novica za slovenske kupce je ta, da je na spisku 21 evropskih držav, v katerih bo avtomobil naprodaj, navedena tudi Slovenija.

Jure Šujica
Foto: Škoda

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"