Skupina Renault bo avtomobilske baterije predelovala v stacionarne shranjevalnike energije

7. 11. 2018
Deli

Skupina Renault je napovedala projekt Advanced Battery Storage, v okviru katerega bo do leta 2020 zgradila največji stacionarni sistem za shranjevanje električne energije v Evropi.

Sistem, ki ga bodo sestavljale baterije, ki jih bodo zaradi zmanjšane kapacitete odstranili iz električnih avtomobilov in jih združili v zabojnike, bo razpolagal z močjo 70 megavatov in shranjevalno zmogljivostjo najmanj 60 megavatnih ur, ki bo izhajala iz dva tisoč vanj povezanih avtomobilskih baterij. Kapaciteta 60 megavatnih ur sicer zadostuje za kritje dnevnih potreb po električni energiji mesta s pet tisoč gospodinjstvi. Prve naprave bodo na začetku leta 2019 namestili v Renaultovih tovarnah Douai in Cleon v Franciji in v nekdanjem obratu za premog v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija.

Sistem bo namenjen predvsem usklajevanju razlik med porabo in proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, ki niso konstantni, s čimer bodo operaterji lahko ohranjali ravnotežje med ponudbo elektrike in povpraševanjem po njej, ki je potrebna za zagotovitev ustrezne frekvence gospodinjskega električnega toka. Če bo povpraševanje po elektriki večje od trenutne proizvodnje, bodo lahko operaterji v omrežje preprosto spustili elektriko iz shranjevalnikov. Kot pravijo pri skupini Renault, bo takšen način vzpostavljanja stabilnosti ponudbe električnega toka zelo prispeval k privlačnosti elektrike iz obnovljivih virov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol