Tesla dviguje prodajne številke, a ne na račun Modela 3

V zadnjem četrtletju lanskega leta je podjetje sicer zabeležilo veliko prodajno rast, a prodaja Modela 3 še vedno ostaja skromna.

Tesla dviguje prodajne številke, a ne na račun Modela 3 (foto: Tesla) Tesla
4. 1. 2018

Le nekaj dni po koncu leta je ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla že predstavil prodajne rezultate za zadnjo četrtletje leta 2017. V tem obdobju je proizvajalec uspel prodati 29.870 avtomobilov, pri čemer se je kot najbolj uspešen izkazal Model S, saj zgolj slednji s 15,200 prodanimi primerki predstavlja skoraj 51-odstotni delež prodaje. S  13.120 prodanimi primerki oziroma 45-odstotnim deležem drugo mesto po prodaji zaseda enoprostorski Model X.

V celotnem letu je Tesla tako uspel prodati 101.312 avtomobilov, kar pomeni kar 33-odstotno rast v primerjavi z letom 2016. 29.870 prodanih avtomobilov od začetka oktobra pa vse do konca decembra hkrati pomeni 27-odstotno rast prodaje v primerjavi z enakim obdobjem lani in 9-odstotno rast v primerjavi s tretjim četrtletjem leta 2017.

Proizvodnja še vedno ne sledi napovedanim ciljem

Model 3 medtem še vedno ostaja 'črna ovca' podjetja. V zadnjem četrtletju je bilo namreč prodanih le 1.550 primerkov tega modela, dodatnih 860 avtomobilov pa je podjetje, kot je to že nekaj časa v navadi, obdržalo na zalogi. Ti bodo svoje kupce našli v prihodnjih mesecih, takrat pa bodo potem všteti v uradne prodajne statistike podjetja.

Rast proizvodnje omenjenega avtomobila se sicer po velikih zapletih ob koncu poletja dviguje, vendar počasi. V zadnjem tednu leta 2017 so tako izdelali zgolj 793 primerkov Modela 3, pri čemer poudarjajo, da so v zadnjem četrtletju uspeli doseči proizvodnjo 1.000 vozil na teden. Še vedno pa je to precej manj od načrtovanih 5.000 vozil tedensko, kolikor naj bi jih proizvedli do konca marca 2018. Ta načrt je Elon Musk zato že premaknil za nadaljnje tri mesece do konca meseca junija 2018.

Jure Šujica
Foto: Tesla

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri