Slovenija bo avtonomne mobilne storitve razvijala skupaj z Madžarsko in Avstrijo

27. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Prvi primeri meddržavnega sodelovanja med Avstrijo in Madžarsko so medtem že v postopku realizacije.

Slovenija je konec preteklega tedna v Budimpešti naredila nov pomemben korak v razvoju cestnega prometa v prihodnjih desetletjih. Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je namreč v Madžarski z avstrijskim zveznim ministrom za promet Norbertom Hoferjem in madžarskim ministrom za državni razvoj Mihályjem Vargo podpisal Memorandum o čezmejnem sodelovanju pri razvoju in preizkušanju električnih, povezanih in avtonomnih mobilnostnih storitev.

Podpis memoranduma bi v praksi lahko pospešil razvoj avtomobilov brez voznika, saj bo omogočal in spodbujal znanstveno sodelovanje, izmenjavo dobrih praks in poenotenje zakonodaje v vseh treh državah. “Prihodnost je tukaj. S podpisom tega sporazuma smo ji odprli vrata. Veseli me, da bodo na to pionirsko pot stopili tudi podjetja in raziskovalne institucije v Sloveniji,” je ob podpisu dejal minister Gašperšič.

Podpisniki memoranduma so ob tem edini, da sta digitalizacija in razvoj električnih ter avtonomnih avtomobilov pravi odgovor na vse večje število avtomobilov na naših cestah. Na eni strani bodo namreč avtonomna vozila pripomogla k zmanjšanju škodljivih izpustov, na drugi pa k večji varnosti v prometu.

Prvi primer meddržavnega sodelovanja pa je očitno že na vidiku, saj sta pismo o nameri za sodelovanje in partnerstvo že podpisali dve podjetji, madžarski Automotive Proving Ground Zala Ltd. in avstrijski Alp.Lab GmbH. Obe podjetji sicer delujeta na enakem področju, saj v sklopu svojih storitev ponujata testno okolje za preizkušanje avtonomnih avtomobilov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja