V Veliki Britaniji 29 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, v Sloveniji še enkrat več

22. 6. 2017
Deli
V Veliki Britaniji 29 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, v Sloveniji še enkrat več (foto: Renault)
Renault

Slaba tolažba pri tem je dejstvo, da Slovenija ni edina, ki je nazadovala na področju cestne varnosti.

Januarja smo ugotavljali, da Slovenija že tretje leto zapored ne dosega ciljev, ki si jih je zadala na področju prometne varnosti in da smo celo nazadovali. Slaba tolažba ob tem je, da nismo edini, ki se lahko "pohvalimo" z nazadovanjem na tem področju.

Ob boku nam stoji vsaj Velika Britanija. Kot piše revija Auto Express, ki se sklicuje na navedbe Evropskega sveta za varnost v prometu ETSC, je na britanskih cestah lansko leto umrlo 1.878 ljudi, kar je precejšnje poslabšanje v primerjavi z letom 2015, ko jih je umrlo 1.804. Od leta 2010 jim je število smrtnih žrtev v prometu sicer uspelo zmanjšati za 1,4 odstotke, s čimer so prehiteli le Luksemburg, Malto in Švedsko.

Največ v Litvi

Največje, 22,3-odstotno izboljšanje v primerjavi s prejšnjim letom so lani sicer dosegli v Litvi, v Nemčiji je bilo izboljšanje 7,1-odstotno, v Italiji pa 4,6-odstotno. Nasprotno so v Španiji zabeležili 6,4-odstotni porast smrtnih žrtev.

Številke lahko zavedejo

Kljub temu velja omeniti, da je na podatke treba gledati širše, saj so britanske ceste še vedno ene najbolj varnih v Evropi, torej je prostora za izboljšave s pozitivnega stališča manj. Številke so dejansko precej boljše kot pri nas, saj je lani bilo "le" 3,5 smrtne žrtve na milijardo prevoženih kilometrov in 29 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev. Po navedbah Zavoda Varna pot je namreč na naših cestah  do 18. junija umrlo že 54 oseb, lani pa je bilo smrtnih žrtev 129, torej več kot šestdeset na milijon prebivalcev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja