Slovenska vojska je prevzela Toyote Land Cruiser

6. 1. 2018
Deli

Slovenska vojska je prejšnji mesec svoj vozni park povečala z 91 terenskimi avtomobili Toyota MMV Survivor Land Cruiser.

Pri tem gre za vojaško nadgradnjo civilne Toyote Landcruiser 2,8 D, ki jo je s posredovanjem slovenskega uvoznika Toyota Adria predelalo avstrijsko podjetje z dolgoletnimi izkušnjami na področju proizvodnje in predelave  vozil za potrebe vojske in policije Franz Achletiner GmbH. Ministrica za obrambo je v imenu ministrstva po javnem razpisu v vrednosti okoli 6 milijonov evrov, na katerem je bilo avstrijsko podjetje najbolj ugodni ponudnik, podpisala pogodbo leta 2015.

Achleitner je k sodelovanju pri opremi terencev pozneje povabil še slovenski podjetji, dobavitelja telekomunikacijske opreme Kompas Telekomunikacije  d.o.o. in Trival antene d.o.o., s katerima so izvedli predpripravo za vgradnjo radijskih postaj. V avtomobile so poleg osnovnega 12-voltnega vgradili še dodatno 24-voltno električno omrežje z dodatnim alternatorjem. Toyote MMV Survivor Land Cruiser, ki so pobarvane v enotno olivno-zeleno barvo, so nadgrajene še z okrepljenim  podvozjem, izrazito terenskimi 17-palčnimi gumami, zaščito motorja in menjalnika, zaščitnim okvirjem na prednjem delu, strešnim prtljažnikom, stopnicami na pragovih, vlečno kljuko in petimi stojali za jurišne puške petih vojakov, ki se peljejo v avtomobilu.

Pod vojaško preobleko se sicer skriva serijska Toyota Landcruiser 2,8 D z 2,755-litrskim turbodizelskim štirivaljnikom, ki razvija moč 177 'konjev' in navor 450 njutonmetrov. Serijski so tudi šeststopenjski ročni menjalnik, štirikolesni pogon in asistenčni sistemi. V razpisu je bilo tudi izrecno navedeno, da mora osnovna zasnova avtomobila ostati nespremenjena, zato lahko tudi vojaške terence vzdržujejo na večini Toyotinih pooblaščenih servisov po vsem svetu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja