Slovenska vojska je prevzela Toyote Land Cruiser

Slovenska vojska je prejšnji mesec svoj vozni park povečala z 91 terenskimi avtomobili Toyota MMV Survivor Land Cruiser.

Slovenska vojska je prevzela Toyote Land  Cruiser (foto: Bruno Toič; Slovenska vojska) Bruno Toič; Slovenska vojska
6. 1. 2018

Pri tem gre za vojaško nadgradnjo civilne Toyote Landcruiser 2,8 D, ki jo je s posredovanjem slovenskega uvoznika Toyota Adria predelalo avstrijsko podjetje z dolgoletnimi izkušnjami na področju proizvodnje in predelave  vozil za potrebe vojske in policije Franz Achletiner GmbH. Ministrica za obrambo je v imenu ministrstva po javnem razpisu v vrednosti okoli 6 milijonov evrov, na katerem je bilo avstrijsko podjetje najbolj ugodni ponudnik, podpisala pogodbo leta 2015.

Achleitner je k sodelovanju pri opremi terencev pozneje povabil še slovenski podjetji, dobavitelja telekomunikacijske opreme Kompas Telekomunikacije  d.o.o. in Trival antene d.o.o., s katerima so izvedli predpripravo za vgradnjo radijskih postaj. V avtomobile so poleg osnovnega 12-voltnega vgradili še dodatno 24-voltno električno omrežje z dodatnim alternatorjem. Toyote MMV Survivor Land Cruiser, ki so pobarvane v enotno olivno-zeleno barvo, so nadgrajene še z okrepljenim  podvozjem, izrazito terenskimi 17-palčnimi gumami, zaščito motorja in menjalnika, zaščitnim okvirjem na prednjem delu, strešnim prtljažnikom, stopnicami na pragovih, vlečno kljuko in petimi stojali za jurišne puške petih vojakov, ki se peljejo v avtomobilu.

Pod vojaško preobleko se sicer skriva serijska Toyota Landcruiser 2,8 D z 2,755-litrskim turbodizelskim štirivaljnikom, ki razvija moč 177 'konjev' in navor 450 njutonmetrov. Serijski so tudi šeststopenjski ročni menjalnik, štirikolesni pogon in asistenčni sistemi. V razpisu je bilo tudi izrecno navedeno, da mora osnovna zasnova avtomobila ostati nespremenjena, zato lahko tudi vojaške terence vzdržujejo na večini Toyotinih pooblaščenih servisov po vsem svetu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri