Slovenski kupci so vložili tožbo proti koncernu Volkswagen

10. 4. 2018
Deli
Slovenski kupci so vložili tožbo proti koncernu Volkswagen (foto: Matija Janežič)
Matija Janežič

Nemška družba Financialright GmbH je v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije v okviru kampanje Prevwara 29. marca vložila tožbo proti koncernu Volkswagen AG, s katero bo uveljavljala zahtevke 6.024 slovenskih kupcev avtomobilov, ki so bili udeleženi v dizelskem škandalu.

Sodba obsega potrošnike, ki so kupili ali z lizingom najeli avtomobile znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen, ki so bili izdelani v obdobju med letoma 2007 in 2015 in v katere so vgradili sisteme za prirejanje meritev izpustov dušikovih oksidov. Po svetu je bilo takšnih avtomobilov kar 11 milijonov.

V Sloveniji se je do začetka januarja 2018 za sodelovanje v skupni tožbi prijavilo 6.500 lastnikov omenjenih avtomobilov, ki so morali tožbi pristopiti prostovoljno in predložiti tudi vse merodajne dokumente, pogojem pa jih je končno ustrezalo 6.024. Družba Financialright oziroma njena pravna zastopnica, odvetniška družba Hasufeld Rechtsanwalte, je tožbo vložila pri okrožnem sodišču v Braunschweigu, ki je pristojno za odločanje v postopku proti koncernu Volkswagen AG s sedežem v Wolfsburgu, a bodo morali v postopku delovati v skladu s slovenskim pravom.

Tožba slovenskih lastnikov avtomobilov iz Volkswagnovega koncerna je že tretja skupinska tožba, ki jo je proti koncernu Volkswagen AG vložila družba Financialright. S prvo tožbo je uveljavljala več kot 15.374 zahtevkov nemških potrošnikov, z drugo pa več kot 2.000 švicarskih potrošnikov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"