So kartonasti policisti boljši kot radarji? Poglej si prve rezultate

21. 10. 2019 | Jure Šujica
Deli

Policija in AVP sta v Posočju opravila zanimiv preizkus učinkovitosti silhuet policistov. Rezultati so prepričljivi.

Prva polovica letošnjega leta je bila na cestah v Posočju, še posebno kar se tiče varnosti motociklistov ena najbolj črnih v zgodovini. V zgolj nekaj tednih je namreč tam ugasnilo vsega skupaj 11 življenj – devet med vozniki motorjev, poleg tega pa še dva sopotnika. Velik razlog za alarm, ki so ga (v luči poslabšanja prometne varnosti tudi drugod po Sloveniji) sprožili na Agenciji za varnost prometa Republike Slovenije. V želji po povečanju varnosti je sledila uvedba novih – in pa tudi že preizkušenih – ukrepov. Prav slednji so se namreč izkazali kot izredno učinkoviti.

Kot smo že poročali, so na Policiji v uporabo vrnili silhuete policistov (posodobljene, 'odete' v januarja 2018 predstavljene policijske jakne fluorescenčno rumene barve), ki so na daleč videti enako kot pravi policisti z merilnikom hitrosti v rokah. Skupno je bilo v uporabo predanih pet silhuet, pri čemer pa so tri izmed njih v relativno kratkem času izginile neznano kam.

Učinkovitost omenjenih silhuet so policisti preverjali med sedmim in 11. oktobrom, izkazalo pa se je, da gre za izredno učinkovit ukrep. V sklopu preko 1.000 opravljenih meritev hitrosti (opravljenih s stacionarnimi radarji) na dveh lokacijah (z omejitvijo hitrosti na 40 oziroma 50 kilometrov na uro) – enkrat z, drugič brez uporabe silhuet – se je izkazalo, da silhuete pripomorejo k več kot dvotretjinskemu zmanjšanju številu prekrškov. Povedano drugače. Na območju z omejitvijo 40 kilometrov na uro se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68, na območju z omejitvijo hitrosti 50 kilometrov na uro pa je bil ta padec kar 89-odstoten!

Učinkovitost tudi na daljši rok

Še več, opazen je bil tudi padec povprečnih hitrosti na obeh območjih. »Povprečne hitrosti so se ob postavljenih silhuetah znižale do 20 %. Izkušnje iz prakse kažejo, da gre za ukrep, ki je učinkovit ob pogosti menjavi lokaciji postavitve. Dodatno potrditev učinkovitosti silhuet smo dobili pri ponovnem merjenju hitrosti teden dni po opravljenih meritvah. Povprečne hitrosti so bile do 10 % nižje kot v obdobju meritev pred postavitvijo silhuet,« pojasnjuje Vesna Marinko, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa. Povprečna izmerjena hitrost se je tako na območju z omejitvijo hitrosti 40 kilometrov na uro iz 45 spustila na 36 kilometrov na uro, na območju z omejitvijo 50 kilometrov na uro pa iz 45 kilometrov na uro na 38 kilometrov na uro.

Kot rečeno, so na tako na Policiji, kakor tudi na AVP z rezultati meritev izredno zadovoljni, zato že načrtujejo širitev tovrstnih akcije tudi na druge konce Slovenije. Silhuete tako že prestavljajo na območje policijske uprave Koper, kjer bodo podobne akcije kot v Posočju izvajali v prihodnjih tednih, leta 2020 pa naj bi nato akcijo razširili na področje celotne države.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja