Sono Motors Sion - nemški avtomobil s sončnimi celicami za 20.000 evrov

9. 8. 2017
Deli

Nemško zagonsko podjetje Sono Motors je predstavilo svoj prvi izdelek. Imenuje se Sion, gre pa za električni avtomobil, ki ga lahko napajajo tudi sončne celice.

Podjetje Sono Motors je pozornost prvič pritegnilo lansko poletje, ko so izvedli uspešno kampanjo za nabiranje sredstev, iz katere je izšel pred nekaj dnevi predstavljeni avtomobil. Sion je električni avtomobil z enoprostorsko zasnovo, teoretičnim dosegom do 250 kilometrov in največjo hitrostjo 140 kilometrov na uro, ki jo omogoča asinhroni elektromotor z močjo 80 kilovatov. Opremili so ga tudi s pripomočki za digitalno mobilnost in ga ponudili za ceno 16.000 evrov, brez litij-ionskih baterij s kapaciteto 35 kWh, ki jih bo mogoče najeti ali pa kupiti za manj kot 4.000 evrov.

Najbolj zanimiva na avtomobilu je funkcija 'viSono', polnjenje baterij s sončnimi celicami. Te imajo skupno površino 7,5 kvadratnega metra in so razporejene po vsej karoseriji. V enem dnevu pridobljena sončna elektrika načeloma zadostuje za do 30 kilometrov vožnje, s čimer lahko pokrije dnevne prevozniške potrebe na poti v službo ali pa po družinskih opravkih. Avtomobil je opremljen še s funkcijo 'biSono', ki mu omogoča pretok elektrike v obeh smereh, torej lahko nastopi tudi v vlogi mobilne polnilne postaje z močjo 6,6 kW in se ga navsezadnje lahko uporabi tudi kot polnilno postajo za drugi električni avtomobil.

Da bo lahko v drugi četrtini 2019 zagnalo proizvodnjo, podjetje Sono Motors potrebuje vsaj 5.000 naročil. 1.200 so jih zbrali že 27. julija, na dan, ko so uradno predstavili Siona.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja