Video: Tragičen začetek 24 ur Le Mansa

22. 6. 2013
Deli
Aston Martin Vantage V8 Allana Simonsena. Foto sebastien.BASSANI/ACO.

24-urno dirko v Le Mansu je zaznamovala huda nesreča, v kateri je umrl 34-letni danski dirkač Allan Simonsen.

Simonsen je, ko je na izhodu iz ovinka zapeljal na moker robnik (v Le Mansu namreč občasno dežuje), s steze zletel v izjemno hitrem ovinku Tetre Rouge, z voznikovo stranjo svojega Aston Martina Vantage V8 (št. 95) zadel v zaščitno ograjo in se ustavil sredi steze. Reševalna služba ga je na dirkališču hitro izvlekla iz vozila in stabilizirala (medtem je bil pri zavesti in govoril z zdravniki), njegovo stanje pa se je med prevozom v medicinski center na dirkališču hitro slabšalo in kmalu zatem je umrl.

Danec je dirkal od leta 1999, v Le Mansu pa je nastopal od leta 2007 in dvakrat stal na stopničkah, a nikoli ni zmagal, med njegove večje dirkaške uspehe pa štejejo zmage v azijski seriji Le Mans ter avstralskem GT prvenstvu. Simonsen, ki je veliko dirkal v Avstraliji, je letos v Le Mansu tudi osvojil najboljši štartni položaj v razredu GT Am.

Nesreča Allana Simonsena je prva smrtna nesreča na dirki 24 ur Le Mansa po letu 1997, ko je zaradi odpadlega dela karoserije na najhitrejši ravnini vzletel drikalnik WM Sebastiena Enjolrasa, preletel zaščitno ograjo, treščl v drevesa in eksplodiral, in 22. nesreča s smrtnim izidom v 90-letni zgodovini dirke.

Današnji dan je za dirkače na vztrajnostnih dirkah še posebej tragičen - le nekaj ur pred Simonsenom je na tretji dirki vztrajnostnega prvenstva VLN na Nordschleife po infarktu na stezi umrl Wolf Silvester, zmagovalec serije VLN v letih 2006 in 2010. Izkušeni 55-letni dirkač je svojo Astro OPC še uspel ustaviti ob stezi, reševalci pa mu niso več mogli pomagati.

Po štirih urah dirkanja v Le Mansu sicer spet dežuje, vodijo pa trije Audiji R18 e-tron Quattro pred obema Toyotama TS030.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja