Anže Dovjak: iz smučanja v karting

13. 2. 2018
Deli

Zgolj 16-letni Anže Dovjak je začel s kartingom pred dobrimi petimi leti, prej pa je tri leta intenzivno treniral smučanje. Kljub mladosti je že lani prejel naziv najboljšega voznika v kartingu!

Ljubljančan je, kot se spodobi, do prej omenjenega naziva najboljšega delal majhne korake. V sezoni 2013 je redno treniral (in ob tem začel tekmovati), nato pa leto pozneje že dosegel 1. mesto v Minimaxu in naslov prvaka v pokalu Sportstil (SSC). V sezoni 2015 in 2016 je dvakrat dosegel drugo mesto v DP razreda Junior, v lanski sezoni pa je bil že najboljši v razredu Junior in Senior ter se okitil s prvim mestom v SSC.  

"V sezoni 2016 sem se udeležil svetovnega prvenstva v Rotaxu v italijanskem Sarnu, točneje v kategoriji Junior, kjer sem odlično vozil in v predfinalu zaključil na drugem mestu. Pozneje pa so me na žalost diskvalificirali zaradi širine karta, saj je bilo zadnje desno kolo premaknjeno za 2 milimetra v notranjost, kar je bila posledica trka po startu,” je dejal Anže.

V sezoni 2017 se je udeležil še svetovnega prvenstva v Rotaxu v mestu Portimao (na Portugalskem), kjer je bil v kategoriji Senior med najmlajšimi. Čeprav se je vozil med 15. in 20. mestom, je zaradi trka sotekmovalca v njegov zadek izgubil izpušni sistem, zato kljub 17. mestu v predfinalu ni prišel v finalno vožnjo.

V letošnji sezoni bo vozil samo v razredu Senior Max, hkrati pa se bo udeležil še nekaj izbranih dirk evropskega prvenstva. Želja? Seveda uspešno zaključena sezona 2018 in odhod na Grand finale v Rotaxu, ki bo letos v Braziliji.