Boštjan Avbelj z dvojno zmago zaključuje letošnjo sezono Clio Cup

4. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Po dveh zaporednih zmagah (in skupno treh v sezoni) ter skorajšnji uvrstitvi med 10 najboljših tekmovalcev na svetu se Vrhničan že veseli prihodnje sezone.

Boštjan Avbelj je z letošnjim prestopom v italijansko pokalno tekmovanje serije Clio Cup nedvomno naredil korak naprej v svoji dirkaški karieri. Po tem, ko se je nekaj let kalil na domačem terenu in med drugim v pokalu Twingo, je z omenjenim prestopom zaplaval v mednarodne vode. Kaj hitro je bilo jasno, da je bila poteza prava, saj je celotno sezono nizal dobre rezultate in si tako kot eden izmed petih najboljših tekmovalcev prislužil nastop na velikem finalu serije ta vikend na francoskem dirkališču Paul Ricard.

V soboto sta tako potekali zadnji dve dirki italijanskega prvenstva, na katerih je Avbelj obakrat zmagal. Pri tem mu je šlo na roko to, da francoskega dirkališča v nasprotju z italijanskimi njegovi tekmeci ne poznajo tako dobro, s čimer so izgubili prednost domačega terena, ki so jo sicer uživali med sezono. 28-letni Vrhničan je tako svojo (pre)moč nakazal že na kvalifikacijah, kjer je osvojil enkrat prvi in enkrat drugi startni položaj.

Dve zmagi na dirki za italijansko prvenstvo sta Avblju pomagali zadržati tretje mesto v skupnem seštevku prvenstva, ki ga je s 132 točkami in 26 točkami naskoka pred najbližjim zasledovalcem držal še pred prihodom na finale. A veliki finale je sledil šele danes, ko so se pomerili najboljši predstavniki posameznih nacionalnih prvenstev, med njimi kot edini Neitalijan na italijanskem prvenstvu tudi Avbelj, ki se je finalne dirke lotil taktično, a se mu je načrt nekoliko podrl že v kvalifikacijah.

Odlično, a ne popolno

»Imel sem nekaj težav, ker sem šel prepozno na pisto. Z dvema sotekmovalcema smo se namreč odločili, da bomo skupaj vozili v zavetrju, a se nam to ni izšlo. Hiter krog sem nato poskušal postaviti še sam in uspelo mi je postaviti dosti boljši čas, ki pa mi ga niso priznali, saj sem na delu steze zapeljal s proge, zaradi česar sem se na finalno dirko kvalificiral kot enaindvajseti. Finalno dirko sem nato začel dobro, sledila pa je prekinitev zaradi hude nesreče. Dirko sem tako zaključil na 11. mestu,« je po koncu dirke dejal dirkač ekipe Lema Racing, ob tem pa dodal, da je z izkupičkom zadovoljen.

»Smo enajsti na svetu na prvenstvu Clio Cup, kar je vrhunski rezultat za naprej. Imeli smo sicer nekaj več potenciala in možnosti, da se prebijemo med najboljših pet dirkačev, a se žal ni izšlo. Vikend kot celota pa je bil vseeno odličen, z nastopi sem zelo zadovoljen. Ob tem bi se rad zahvalil sponzorjem in vodji ekipe Mirku Marinšku, ki vodi projekt. Finale je tako zelo dober zaključek sezone in lepa popotnica za naprej,« je še dodal Avbelj in ob tem izrazil upanje, da se bodo v prihodnost našli vlagatelji, ki bodo prispevali k nadaljnjim uspehom.

Posnetek nesreče:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja