Delecour bo nastopal v EP v reliju

18. 12. 2012 | Aljoša Mrak
Deli
Delecour bo nastopal v EP v reliju

Petdesetletni Francoz Francois Delecour, ki je nastopal za tovarniške ekipe Forda, Peugeota in Mitsubishija, bo s Peugeotom 207 S2000 nastopal na vseh dirkah evropskega prvenstva v reliju.

Očitno bo letošnje prvenstvo stare celine doživelo preporod, kar lahko pripišemo tudi medijski pokritosti vseevropske športne televizijske postaje Eurosport in propadu serije IRC. V pričakovanju štirikolesno gnanih dirkalnikov R5 bodo glavni favoriti sedeli v že znanih specialkah S2000, nekateri pa bodo poskušali presenetiti tudi z mini WRC-ji, kot nekateri imenujejo RRC-je. Za nepoznavalce, to so dirkalniki Ford Fiesta, Mini John Cooper Works in Citroën DS3, ki imajo 1,6-litrske turbomotorje in pasivni štirikolesni pogon, niso pa WRC-ji! Eden od favoritov na letošnjem prvenstvu bo tudi Robert Kubica, ki je z britanskim podjetjem M-Sport podpisal pogodbo za nastope s Fordovo Fiesto RRC. FIA je Poljaku celo ugodila izjemo, saj bo mehansko prestavno ročico lahko zamenjal za obvolansko uho, ki ga bodo pri M-Sportu najverjetneje namestili na levo stran volana. Na priloženem neuradnem seznamu prijavljenih vidimo tudi našega Roka Turka, ki bo kasneje nastopal s Peugeotom 208 R2.

Prva dirka prvenstva bo potekala od 3. do 5. januarja 2013 v Avstriji, glavni favoriti pa so večinoma Čehi in Avstrijci, saj dirka šteje tudi za njihova državna prvenstva. Reli Janner še ne bo pokazal vseh nastopajočih, saj nekateri dirkalnikov še nimajo pripravljenih. To pa ni težava, saj je prvenstvo s 13 razpisanimi dirkami precej dolgo. Poleg dveh zimskih relijev (Avstrija in Latvija) bo še sedem asfaltnih prireditev (Kanarski otoki, Tour de Corse, nam najbližji hrvaški reli Croatia, belgijski Ypres, češki Barum, italijanski Sanremo in švicarski Rallye du Valais) in štirje makadamski (portugalski Azori, italijanski San Marino, romunski Sibiu in reli Poland).

Aljoša Mrak

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja